Älä pelkää, hirvikärpänen ei muni päähän

Toisin kuin moni ajattelee, hirvikärpänen ei muni ihmisen hiuksiin. Hirvikärpänen synnyttää yhden koteloitumisvalmiin jälkeläisen kerrallaan.

Kotimaa
Hirvikärpänen
YLE

Hirvikärpäsiä löytyy tänä vuonna paikoittain runsaasti. Havainnot vaihtelevat selvästi ajallisesti ja paikallisesti.

Hirvikärpäsen elämään vaikuttaa sekä kesän että talven sää. Talvella kovat pakkaset tappavat hirvikärpäsen koteloita.

– Jos on leuto talvi, eivätkä kotelot altistu pakkasille, hirvikärpäsiä on todennäköisesti seuraavana syksynä enemmän, sanoo museoamanuenssi Tomi Kumpulainen Tampereen luonnontieteellisestä museosta.

Myös kaksijakoinen kesä on voinut vaikuttaa hirvikärpästen määrään. Koska alkukesä oli viileä, melkein kaikki hirvikärpäset ovat kuoriutuneet kerralla myöhemmin tulleen lämpöjakson aikana.

Jos on leuto talvi, eivätkä kotelot altistu pakkasille, hirvikärpäsiä on todennäköisesti seuraavana syksynä enemmän.

Tomi Kumpulainen

Tärkeä rooli on myös hirvien liikkeillä. Talvella kotelot kulkevat hirvien mukana ja putoilevat sinne, missä hirvet liikkuvat.

– Jos hirvien liikkeisiin vaikuttaa talvien leutous, niin voi olla, että jollakin alueella hirvikärpäset lisääntyvät ja toisilta katoavat, Kumpulainen pohtii.

Hirvet viihtyvät talvisin muun muassa aukioiden reunoilla sekametsissä, jossa on ravinnoksi kelpaavaa vesakkoa. Sellaisilla paikoilla myös hirvikärpäsiä on syksyisin eniten.

Hirvikärpänen on kömpelö lentäjä

Kuoriuduttuaan hirvikärpänen ei liiku paljon. Sen lentomatka on lyhyt, puhutaan kymmenistä metreistä.

– Se jää odottelemaan kasvistoon, että milloin sopiva uhri sattuu lähietäisyydelle, Kumpulainen sanoo.

Hirven turkissa hirvikärpänen voi tietysti liikkua kymmeniä kilometrejä.

Hirvikärpänen suunnistaa yleensä kohti isoa, lämmintä ja tummaa kohdetta.

Tomi Kumpulainen

Hirvikärpänen etsii kohteensa lämmön, hahmon koon ja jossain määrin värityksen perusteella. Tämän vuoksi esimerkiksi erilaiset hajusteet eivät välttämättä toimi sen karkottamiseksi.

– Hirvikärpänen suunnistaa yleensä kohti isoa, lämmintä ja tummaa kohdetta. Siitä voi sitten tehdä johtopäätöksiä, mikä ehkä auttaa, Kumpulainen sanoo.

Silti esimerkiksi vaaleat vaatteet eivät karkota hirvikärpäsiä.

– Se voi ehkä vähentää hirvikärpästen hyökkäyksiä, mutta ei se torju niitä, Kumpulainen sanoo.

Aikuisia ihmisiä vähemmän hirvikärpäset häiritsevät lapsia ja matalia eläimiä, kuten koiria, mikä saattaa liittyä nimenomaan kokoon.

Munat kehittyvät toukaksi ennen syntymää

Moni pelkää, että hirvikärpänen lentää hiuksiin ja munii sinne. Tämä on turha pelko, sillä hirvikärpänen ei muni ollenkaan.

– Se synnyttää yhden koteloitumisvalmiin jälkeläisen kerrallaan, yhteensä ehkä joitakin kymmeniä. Munat kehittyvät toukaksi jo emon sisällä, Kumpulainen kertoo.

Hirvikärpänen on levinnyt Suomessa 60- ja 70-luvuilta lähtien. Sitä on tutkittu useiden yliopistojen voimin.

Hirvikärpänen ei pure vaan pistää ja imee vertaa, kuten hyttynen. Jotkut voivat olla allergisia hirvikärpäsen erittämille valkuaisaineille.