Ministeri Orpo Kiinassa: Sianlihan ja maitojauheen vienti pyritään aloittamaan ensi vuonna

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo tapasi Pekingissä mm. Suomen Eviraa vastaavan laadunvaltonta- ja karanteeriviranomaisen (AQSIQ) ministeritasoa edustavan johtajan.

Ulkomaat
Petteri Orpo
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.)Markku Ulander / Lehtikuva

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) on vieraillut Kiinassa vauhdittamassa Suomen elintarvikevientiä. Kiinan-viennillä ei kuitenkaan pureta Venäjän tuontikiellon aiheuttamaa suomalaista ylijäämää, Orpo sanoo.

Ponnistelut Kiinan viennin lisäämiseksi voimistuivat viime kuussa Venäjän asetettua EU-elintarvikkeet tuontikieltoon vastineena EU:n määräämille Venäjä-pakotteille.

Orpo tapasi Pekingissä mm. Suomen Eviraa vastaavan laadunvaltonta- ja karanteeniviranomaisen (AQSIQ) ministeritasoa edustavan johtajan. AQSIQ:n edustajat kävivät kesällä Suomessa tarkastamassa suomalaisia meijereitä ja teurastamoja.

– Kesän tarkastuskäynti oli hyvä ja raportti siitä valmistuu lähiaikoina. Kiinan viranomaiset suhtautuivat myönteisesti siihen, että lupaprosessi saadaan maaliin, ja että sen päätteeksi päästään tuomaan suomalaisia elintarvikkeita tänne, Orpo sanoi Pekingissä.

Suomi pyrkii siihen, että lupaprosessi saataisiin kuntoon tämän vuoden aikana.

– Se tarkoittaisi sitä, että liikkeelle voitaisiin lähteä ensi vuoden puolella.

Lupia haetaan ensi vaiheessa kokonaisten sianruhojen ja maitojauheiden viennille. Kiinassa on kova kysyntä mm. ulkomaiselle äidinmaidonvastikkeelle, sillä myrkkymaitoskandaalit ovat saaneet kuluttajat hylkimään kiinalaisia maitotuotteita. Siasta puolestaan Kiinassa syödään mm. korvia ja muita osia, jotka eivät Suomessa samalla tavalla tee kauppaansa.

"Pallo on nyt tuottajilla"

Ministeri Orpon mukaan ratkaiseva rooli viennin käynnistämisessä on nyt paitsi Kiinan viranomaisilla myös suomalaisilla tuottajilla. Viennistä on puhuttu ainakin Valion, Atrian ja HK:n kanssa.

– Minä heitän nyt heille palloa. Jos me viranomaiset ja poliittiset toimijat saamme luvat kuntoon, suomalaisen elintarviketeollisuuden pitää miettiä vakavasti miten se pystyy vastaamaan tähän.

Se kuinka paljon tuotteita voitaisiin viedä, riippuu täysin yrityksistä, Orpo sanoo. Kiinan-viennin kasvattamisesta on neuvoteltu jo seitsemän vuoden ajan. Maitotuotteiden ja myös sianlihan markkinoilla Suomi kilpailee esimerkiksi vientiponnisteluissaan hyvin onnistuneen Tanskan kanssa. Kiina ostaa maitotuotteita myös mm. Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

Ministeri Petteri Orpo muistuttaa, että Kiina ei voi nopeasti korvata Venäjää elintarvikkeiden vientimaana.

– Ei tällä pureta mitään suomalaista ylijäämää, Orpo sanoo.

Venäjän asettama tuontikielto kuitenkin vaikutti Orpon mukaan siihen, että Pekingiin päätettiin lähteä ministeridelegaatiolla. Kiinassa ministerivierailuilla on suuri painoarvo. Orpon mukaan Suomi voisi tulevaisuudessa jopa lisätä esimerkiksi maidontuotantoa, jos Kiinan kaltaiset markkinat saadaan auki. Tällä hetkellä Suomi vie Kiinaan mm. maitoheraa teollisuuden käyttöön, mutta nyt pyritään näkyvämmin Kiinan kasvaville kuluttajamarkkinoille.

– Tanska on paljon Suomea pienempi maa ja tuotantomäärät paljon suurempia.

Kiina ja Suomi sopivat myös elintarviketurvaan liittyvästä digitaalisesta tietojenvaihdosta, mikä Orpon mukaan vauhdittaa vientiprosessia. Suomi on 7. maa, jonka kanssa Kiinan sopii tällaisesta tietojenvaihdosta.