Hallintouudistusten sekametelisoppa on laittanut kuntapäättäjien päät pyörälle

Uudenmaan kuntapäättäjien keskuudessa vallitsee vuosisadan hämmennys. Syynä soppaan ovat lukuisat mammuttiselvitykset joita alueella on parhaillaan menossa.

Kotimaa
Metropolihallinto,
Yle

Uudenmaan kuntapäättäjät hukkuvat selvityksiin. Alueella riehuvat lukuisat mammuttimaiset hallintouudistukset ovat laittaneet kokeneidenkin kuntapoliitikkojen päät pyörälle. Vastaavaa selvitysten sekametelisoppaa ei ole aiemmin koettu.

– Voi sanoa, että kuntakentällä vallitsee historiallisen tason hämmennys. Politiikan veteraanien kanssa jutellessa ei kukaan kyllä muista tällaista sekaannusta olleen, Tuusulan kunnanvaltuutettu ja keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen sanoo.

Sote- ja metropoliuudistusten päälle lyötiin viime viikolla yksi hämmentäjä lisää, kun Keski-Uudenmaan kunnat julkaisivat liitosselvityksen. Kaikkonen ihmettelee, miksi pakotetaan selvittämään päällekkäisiä asioita samaan aikaan?

– Tässä on kyllä vaikea kenenkään kuntapäättäjän, saatikka tavallisen ihmisen pysyä kärryillä, Kaikkonen sanoo.

Valtuutetut kahlaavat läpi valtavia selvityksiä oman työn ohessa. Tilannetta ei helpota sekään, että kunnissa hallituksen uudistuslinjaukset koetaan erittäin epäselviksi.

Kaikkosen mukaan hanskoja ei olla heittämässä tiskiin, vaikka selvityksiä sataa sakeana työpöydälle. Kaikkosen mukaan kuntapolitiikassa voi kuitenkin käydä kato, jos valtuustoilta viedään valta.

– Jos Sote-ja metropolihanke tulee, niin kunnissa ei ole enää paljon päätettävää. Se voi viedä motivaatiota lähteä päättämään yhteisistä asioista, Kaikkonen maalailee.