1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyörätuolirata korosti esteettömyyden tärkeyttä - "Kivijalkakauppoihin on vaikea päästä"

Tampereen Koskikeskuksessa oli mahdollista tutustua vammaisten ja mielenterveyskuntoujien elämään ja unelmiin. Tarkoitus oli osoittaa, miten samanlaisia ihmiset pohjimmiltaan ovat.

Kuva: Yle / Matti Vikman

Tampereen Koskikeskuksessa kulkee rata, jota ajetaan pyörätuoleilla. Terveet ihmiset voivat kokeilla, miltä ajaminen tuntuu mutkaisella reitillä.

– Tapahtuma on osa Aspa-säätiön Mahdollista-viikkoa, jonka aikana järjestetään yleisötilaisuuksia eri puolella Suomea. Haluamme tuoda esiin vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asemaa ajatuksella, että kaikki on rajoitteista huolimatta jokaiselle ihmiselle mahdollista, sanoo kehittämissuunnittelija Päivi Huuskonen.

Huuskonen työskentelee Aspa-säätiössä, joka on vammaisjärjestöjen perustama valtakunnallinen säätiö. Mahdollista-tapahtumassa jaettiin paitsi tietoa säätiön toiminnasta, tarjottiin myös mahdollisuus tavata vammaisia ihmisiä ja mielenterveyskuntoutujia.

Tavoitteena oli poistaa turhia ennakkoluuloja ja tuoda vammaisten arki lähelle kauppakeskuksen asiakkaita. Tapahtuman teemana oli "pidä kiinni unelmista".

– Vammaisilla ja mielenterveyskuntoutujilla on ihan samanlaisia unelmia kuin kenellä tahansa meistä. Ihmiset haluavat työtä, he haluavat asua paikoissa, jotka ovat heidän itsensä valitsemia. Samoin he haluavat valita itse ne ihmiset kenen kanssa asuvat ja itsenäistyä silloin kun on itsenäistymisen aika, Päivi Huuskonen painottaa.

Kynnykset mataliksi

Janne Lehtinen istuu pyörätuolissa. Hän on tullut paikalle puhumaan tärkeästä asiasta, esteettömyydestä.

– Ympäristön pitää olla mahdollisimman esteetön, jotta siellä pärjää pyörätuolin kanssa. Asun itse Lielahdessa ja olen ollut tosi tyytyväinen siihen, miten siellä on otettu huomioon pyörätuolilla liikkuvat ihmiset. Tampereen keskustassa on monia vaikeita paikkoja, kuten kivijalkamyymälät. Itse haluaisin ostaa äänilevyjä eli oikeita vinyylejä, mutta niitä myyviin liikkeisiin on vaikea päästä, Janne Lehtinen kertoo.

Pyörätuoliradalle on rakennettu matala kynnys. Radalle on uskaltautunut muutama terve ihminen kokeilemaan, miten kynnyksen voi ylittää. Jos taitoa riittää, pyörätuolilla voi pistää vaikka tanssiksi, kuten kauppakeskuksessa asioivat voivat Mahdollista-tapahtumassa todeta.