TPS janoaa takaisin menestyksen polulle – jopa irtisanottu ex-toimitusjohtaja uskoo turkulaisjoukkueeseen

Turun Palloseura muistetaan ennen kaikkea 1990-luvun menestyksen vuosistaan. Nyt seurassa uskotaan paluuseen menestyksen tielle. Tämäniltaiseen sarja-avaukseen Kärppiä vastaan odotetaan yleisöryntäystä.

urheilu
Toriparkki-keskusteluohjelmassa Kalle Talonen, Kari Hietarinta, Timo Nummelin ja Mikko Kouki.
Turun Radion Toriparkki-keskusteluohjelmassa puhuttiin hokia. Paljon muuttunut Turun Palloseura aloittaa kautensa ja seurassa uskotaan paluuseen menestyksen tielle. Mitä sanovat TPS:n entinen toimitusjohtaja Kari Hietarinta, kiekkolegenda Timo Nummelin ja TPS:n hallituksen jäsen, teatterinjohtaja Mikko Kouki. Kalle Talonen johtaa puhetta.

Jääkiekon SM-liigakauden kynnyksellä Turun Palloseuralle kuuluu hyvää. Joukkuetta on vahvistettu muun muassa mieluisilla paluumuuttajilla, ja kauteen lähdetään menestystä hakien. Seuraorganisaatiossakin on tapahtunut muutoksia, kun TPS on saanut uuden hallituksen.

Positiiviset uutiset ovat herättäneet turkulaiset, sillä perjantaiseen liigakauden avaavaan Kärpät-otteluun odotetaan saapuvan yleisöä täyden Turkuhallin verran. Koskaan liigahistorian aikana TPS:n kotiavausta ei ole myyty loppuun, mutta nyt se on mahdollista.

Tuntuu siltä, että jotain on tehty oikein, kun yleisö on saatu herätettyä.

Timo Nummelin, TPS-legenda

– Tuntuu siltä, että jotain on tehty oikein, kun yleisö on saatu herätettyä. Joukkueeseen on tullut hyviä paluumuuttajia, kuten Teemu Lassila ja Petteri Nummelin. Muutenkin Kai Suikkanen on saanut joukkueeseensa sellaisia pelaajia, joita hän on halunnut. Ulkomalaisvahvistuksissakin on sellaisia, jotka tuntevat meidän SM-liigamme. Myös hallitukseen on saatu hyviä turkulaisia niin urheilu- kuin kulttuuripuolelta. Kaiken kaikkiaan tuntuu hyvältä näin kauden alla, TPS:n seuralegenda Timo Nummelin hehkutti Yle Turun Radion Toriparkki-ohjelmassa.

TPS:n toiminnassa ei ollut aistittavissa samanlaista positiivista virettä vielä vuosi sitten vastaavaan aikaan. Muun muassa TPS:n entinen toimitusjohtaja Kari Hietarinta kritisoi silloisen seurajohdon toimintaa voimakkain sanoin. Esimerkiksi kahden TPS-ikonin, Petteri Nummelinin ja Ville Vahalahden, päästäminen Rauman Lukon riveihin oli suuri virhe.

Tätä muutosta seurassa tarvittiin.

Kari Hietarinta, TPS:n ex-toimitusjohtaja

– Tätä muutosta seurassa tarvittiin. Onneksi nykyisessä hallituksessa on sellaisia ammattijohtajia, jotka ymmärtävät, että yritystoiminnassa pitää panostaa ja ottaa riskejä, erityisesti urheilussa. On tärkeää antaa jo etukäteen sellainen kuva, että halutaan panostaa ja haetaan menestystä, Hietarinta sanoi.

– Viime vuonna tähän samaan aikaan oli aistittavissa pahoinvointia TPS:n junioreidenkin toiminnassa mukana olevien ihmisten keskuudessa. Se näkyi ennen kaikkea siinä, miten seurasta yleisesti ajateltiin. Mietin silloin, että jonkun pitää avautua vallitsevasta tilanteesta ja katsoin tarpeelliseksi kertoa siitä tilanteesta, missä seurassa oltiin. Toivottavasti tämä herätti ihmiset ajattelemaan. TPS:n merkitys tälle alueelle on äärettömän suuri ja nyt tuntuu, että seurassa tehdään asioita, jotka ovat ihmisille tärkeitä, hän jatkoi.

Nyt uskalletaan ottaa hallittuja riskejä

Kuluvalla kaudella TPS haluaa nousta takaisin valtakunnan huippuseuraksi. Jos edelliselle hallitukselle talous oli tärkein asia, on nyt suunta pelillisen tuloksen parantamisessa.

Jos aina mennään varman päälle, ei sekään ole ideaalinen tila.

Mikko Kouki, TPS:n hallituksen jäsen

– Olemme hallituksessa tehneet kaikkemme, jotta pelillisen tuloksen koheneminen olisi mahdollista. Näen, että saavuttaakseen jotakin jääkiekossa pitää ottaa ainakin hallittuja riskejä. Jos aina mennään varman päälle, ei sekään ole ideaalinen tila, kuluvaksi kaudeksi TPS:n hallitukseen liittynyt teatterijohtaja Mikko Kouki aprikoi.

Hallituista riskeistä kielii TPS:n tekemät pelaajahankinnat. Jokaiselle osa-alueelle hankittiin tuoreita pelaajia, joista osa on entuudestaan tuttuja – ainakin päävalmentaja Kai Suikkaselle. Tuoreista hankinnoista Suikkanen valmensi Lahden Pelicansissa Ryan Laschia ja Radek Smolenakia.

Verrattaessa muihin liigaseuroihin on TPS:n alkavan kauden budjetti keskikastia.

– Budjetti on noussut viime vuodesta, mutta se on vain yksi seikka. Erityisen iloinen olen siitä, että tänään halliin tulee paljon yleisöä. Menestyminen vaatii yleisöä niin talouden, kuin myös itse pelin suhteen. Kausikortteja on myyty hyvin ja ihmiset tuntuvat olevan aidosti kiinnostuneita, Kouki sanoi.

Palaako TPS turkulaisten omaksi joukkueeksi?

Kadoksissa ollut tepsiläisyys ja TPS-henki on palaamassa takaisin. Nummelin sanoo, että viitteitä vanhaan on ilmassa.

– Joka paikassa missä liikkuu, TPS otetaan aina keskusteluissa esiin. Se on niin, että jos olemme menestyneet, on se takuuvarmasti näkynyt myös yleisömäärissä. Normipeleihinkin on mahdollista saada 9 000–10 000 katsojaa, jos menestystä on tulossa. Hankinnat vaikuttavat siltä, että menestystä on lähdetty hakemaan, Nummelin toteaa.

TPS:n edellisen hallituksen syyt varovaisuuteen riskien ottamisessa olivat selvät. 2000-luvun puolivälissä TPS oli tehnyt miljoonatappiot, eikä saman haluttu toistuvan. Nyt uusi hallitus pyrkii kuitenkin menestymään hallittujen riskien avulla.

Menestyksen suhteen alku on äärimmäisen tärkeää ja toivottavasti TPS saa nyt lentävän lähdön kauteensa.

Kari Hietarinta, TPS:n ex-toimitusjohtaja

– Kun lähdimme kauteen syksyllä 2012, meillä ei ollut enää vanhoja velkoja rasitteena. Silloin olisi voitu jo tehdä vastaavanlaisia panostuksia kuin nyt. Kassassa oli rahaa, mutta kuukautta ennen kauden alkua hallitus veti hanat kiinni, Hietarinta kertoi.

– Tuolloin olisimme tarvinneet kaksi pelaajaa, mutta hallitus näki, että pari nuorta pelaajaa, jotka eivät vieläkään mahdu pelaamaan, olivat valmiita vastuunkantajiksi liigassa. Minä ja urheilutoimenjohtaja Ari Vuori olimme eri mieltä. Tässä tuli sitten törmäys, jossa aluksi minä lähdin, ja sitten valmentaja, kun ei ollut tarpeeksi hyvä joukkue. Menestyksen suhteen alku on äärimmäisen tärkeää ja toivottavasti TPS saa nyt lentävän lähdön kauteensa.