Taidekauppa takkuaa talouden taantumassa

Jyväskylän taidemuseon Holvissa järjestetään viikonloppuna teosvälitystilaisuus, jossa taidetta voi vuokrata tai ostaa taidelainaamon ehdoilla. Näin köyhäkin pääsee käsiksi taiteeseen.

kulttuuri
Tauluja taidelainaamossa.
Suvi Pirinen / Yle

Talouden matalapaine näkyy myös taidemarkkinoilla. Jyväskylän taiteilijaseuran puheenjohtaja Pekka Suomäki sanoo, että myynti ei taantumassa ole niin hyvä kuin paremman talouden aikana ja sen vuoksi taidetta on tuotava yhä enemmän ihmisten luokse.

- Taiteilijaseura oli esimerkiksi Asuntomessuilla myymässä kuvataidetta ja Yläkaupungin Yö -tapahtumassa on perinteisesti järjestetty alennusmyyntejä, Suomäki kertoo.

Jos teoksen vuokraa, jo kympillä kuussa pääsee kiinni teokseen.

Pekka Suomäki

Tulevana viikonloppuna Jyväskylän taidemuseon Holvissa järjestetään vuoden suurin keskisuomalaisen taiteen teosvälitystilaisuus, jossa on esillä kattava valikoima keskisuomalaisten taiteilijoiden töitä, lähinnä maalauksia ja grafiikkaa.

Taidetta voi ostaa tai vuokrata taidelainaamon ehdoilla, joten taidetta voi hankkia kotiinsa pienellä rahalla.

- Jos teoksen vuokraa, jo kympillä kuussa pääsee kiinni teokseen. Näin köyhäkin voi osallistua taidekauppaan.

Suonmäen mukaan taidevälitys auttaa myös taiteilijoita, jotka pääsevät esittäytymään ja kohtaamaan mahdollisia ostajia. Köyhyys nimittäin vaivaa yhtä lailla taiteilijoita kuin asiakkaitakin.

- Taiteilija ei putoa köyhyysrajalle vaan jos hyvin käy, nousee sinne, Suomäki kuvailee.