1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biopankit

Pohjoisen biopankki käynnistymässä ensi keväänä

Pohjois-Suomen biopankki on aloittamassa toimintansa ensi keväänä. Osapuolet ovat tehneet perustamispäätöksen, ja lupaa haetaan parhaillaan.

biopankit
Hoitajalla kädessään verinäyteputkiloita
Riikka Heikkilä / Yle

Oulun Kontinkankaan kampusalueelle sijoitettavaan biopankkiin kerätään potilailta esimerkiksi kudos-, veri- ja solunäytteitä tutkimuskäyttöön.

– Pohjoisen yhtenäinen väestöpohja tekee tutkimusaineistosta erittäin arvokasta, sanoo biopankin johtajaksi nimetty dosentti Saila Kauppila.

Kauppilan mukaan näytteenotto edellyttää aina potilaan suostumusta, ja näytteiden käytössä noudatetaan tiukkoja tietoturvamääräyksiä.

Pohjoisen sote-toimijoiden yhteishanke

Biopankki Borealiksessa työskentelee alkuvaiheessa 4-5 ihmistä. Vuodesta 2012 valmisteltu hanke on tarkoitus saada käyntiin kevään 2015 kuluessa. Perustamisen mahdollistaa viime syksynä voimaan tullut biopankkilaki.

Hankkeen taustalla ovat Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit, Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä Kiuru, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Oulun yliopisto ja NordLab.

Lue seuraavaksi