Hyppää sisältöön

Haglund: Venäjä käy informaatiosotaa – virheelliset uutiset valtiojohdon hyväksymiä

Informaatiosota näkyy myös puolustusministeri Carl Haglundin (r.) sosiaalisen median tileillä nimettöminä vääristelevinä viesteinä.

Puolustusministeri Carl Haglund. Kuva: Yle

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) arvioi, että Ukrainan sodan aikana on tullut hyvin selväksi, että Venäjä pyrkii sekä uutisoinnin, että etenkin netin kautta vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen niin Venäjällä, kuin myös muualla.

Haglundin mukaan Venäjän uutismediat syöttävät maailmalle tietoa, mikä ei pidä paikkaansa.

– On aivan selvää, että tämä osittain vääristelty uutisvirta ja selkeästi virheelliset uutiset, mitä Venäjän uutismediassa pyörii, eivät pyörisi ilman Venäjän valtiojohdon hyväksyntää.

Nato-kenraali Philip Breedlove  on arvioinut, että Venäjä käy nopeaa informaatiosotaa. Haglund jakaa Breedloven näkemyksen.

– Koko Ukrainan kriisi on osoittanut, miten tehokkaasti Venäjä on onnistunut saamaan oman kansansa puolelleen, käytännössä niin, että se kuva mikä Ukrainan kriisistä välittyy Venäjän mediassa on harvinaisen vääristelty ja ei mitenkään puolueeton tai objektiivinen.

"Ei aina kannata niellä mitä lukee"

Haglund korostaa, että kaikki virheellinen informaatio ei ole propagandaa, mutta kriiseihin liittyvissä asioissa lähdekriittisyys on erityisen tärkeää.

Kaikki mitä kerrotaan ja sanotaan pitää tarkistaa aika moneen kertaan, ennen kuin voi oikeasti todeta onko asia oikeasti näin

Carl Haglund

Ministerin mukaan kaikki mitä kerrotaan pitää tarkistaa moneen kertaan, ennen kuin voi oikeasti todeta miten asia oikeasti on.

– Ylipäätään Ukrainan kriisi todistaa, että kaikkien kansalaisten tulisi olla valppaana ja mediakriittisiä ja myös lähdekriittisiä, mitä tulee eri uutisten lähteisiin.

Haglundin mukaan Venäjän virheellisen tiedon levittäminen näkyy myös suomalaisessa uutisoinnissa.

– Tämä on nähty myös Suomen mediassa, kun iltapäivälehdet kirjoittavat siitä, mitä Venäjän media kirjoittaa. Kärjistäminen voi olla aika räikeää, eikä aina kannata niellä mitä lukee.

Ilmiö näkyy myös Haglundin sosiaalisen median tileillä

Ilmiö ei rajoitu virallisiin tiedotusvälineisiin, vaan näkyy voimakkaasti verkossa esimerkiksi keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

– Sosiaalisessa mediassa ja myös nettipalstoilla on hyvin paljon nimimerkillä kirjoittavia henkilöitä, joiden kohdalla käy mielessä, että onko kyseessä nyt ihan oikea suomalainen, joka kirjoittaa, vai onko kyseessä joku jolle maksetaan siitä tai jonka työtehtävänä on kirjoittaa tietyntyyppisiä näkemyksiä ja vaikuttaa keskusteluun. Sitä ei voi todistaa, mutta sellainen ajatus käy mielessä.

Haglundin mukaan on vaikea  arvioida onko nettikirjoittelu Venäjän valtion aktiivista toimintaa.

– Joka tapauksessa sellaista on hyvin paljon ja on ilmeistä, että sille on laaja hyväksyntä Venäjän valtion puolelta.

Haglundin mukaan on mahdollista, että kirjoittelijoissa on myös toimijoita, jotka jotenkin kytkeytyvät Venäjän valtiolliseen toimintaan.

– On se mahdollista, että siellä on myös toimijoita takana, jotka jotenkin kytkeytyvät Venäjän valtiolliseen toimintaan.

Käytännössä ilmiö näkyy myös Haglundin omilla sosiaalisen median tileillä nimettöminä trollaavina kommentteina, joita on tullut satoja Ukrainan kriisin aikana.

– Se lähinnä näkyy minun Twitter-tilillä ja Facebookissa, jossa on kaikenlaisia kommentteja.

Haglund muistuttaa, että vääristelevä nettikommentointi nimimerkillä ei ole rikollista eikä laitonta, eikä puolustushallinnon tehtävä ole kontrolloida julkista keskustelua.

– Se voi monen, esimerkiksi minun mielestä olla osittain kyseenalaista toimintaa, mutta sallittuahan se on.

Haglundin mukaan Puolustusministeriöllä ei ole ollut syytä olla yhteydessä Venäjään liittyen nettikommentointiin tai virheellisiin uutisiin.

– Ei tässä kohdistu mitään uhkaa Suomeen, eikä tähän löydy juridisia perusteita puuttua. Tämä ei kohdistu Suomeen, vaikka myös suomalaisiin päättäjiin kohdistuvia uutisia on vääristelty aika reippaasti. Tämä kohdistuu kaikkiin, koko länsimaiseen yhteisöön ja tähän kriisiin laajemmin.

.
.