1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vanja-eno valtaa Helsingin näyttämöt

Tänä syksynä Helsingin näyttämöillä pyörii kaksi versiota Tshehovin tunnetusta näytelmästä Vanja-eno. Kansallisteatterin ja Kaupunginteatterin lavoilla nähdään molemmissa nimekkäitä näyttelijöitä. Ensi-illat ovat peräkkäisinä päivinä tällä viikolla.

kulttuuri
Kristo Salminen ja Krista Kosonen Kansallisteatterin Vanja-enossa.
Kristo Salminen ja Krista Kosonen Kansallisteatterin Vanja-enossa.Yle

Helsingissä alkaa tällä viikolla varsinainen Vanja-enon syksy, kun kahdessa suuressa teatterissa esitetään samaa näytelmää. Kansallisteatterin pääjohtajan mukaan kyse on puhtaasta sattumasta.

- Me lähdimme suunnittelemaan tätä jo pari vuotta sitten. Ja jälleen jostain "kampaamon" kautta kuultiin, että Kaupunginteatteri on tekemässä myös Vanjan. Mutta molemmilla oli suunnitelmat jo niin pitkällä, ettei enää haluttu perua. Eikä kyllä olisi mitään syytäkään, sanoo Mika Myllyaho.

Kansallisteatterin suurella näyttämöllä nähdään Tshehovin aikaan sijoittuva Vanja-eno, mutta kieli on tuotu nykyaikaan. Ihmissuhdekiemuroiden ohella näytelmässä korostetaan yhteiskunnallisia teemoja.

- Kun ajatellaan nyky-yhteiskuntaa, niin meillä on ainakin kaksi keskeistä haastetta: ilmastonmuutos ja työn loppuminen. Vanja-eno käsittelee molempia, vaikka se on kirjoitettu reilusti yli 100 vuotta sitten, kertoo näytelmän ohjaaja Paavo Westerberg.

Vanja-eno on ihmissuhdenäytelmää parhaimmillaan, sillä Tshehov on kirjoittanut varsinaisen kudelman hahmojen välille.

- Tshehovin ihmiset puhuvat kauhean suoraan. Samalla kuitenkin se kaikkein oleellisin, mitä hahmojen välillä tapahtuu, se jätetään sanomatta, sillä sille ei ole sanoja, kuvailee Westerberg.

Molemmissa näytelmissä on huippumiehitys

Molempien teattereiden lavalla on nimekkäitä näyttelijöitä. Kansallisteatterissa Vanjana on Kristo Salminen.Lisäksi lavalla nähdään muun muassa Seela Sella ja Eero Aho. Krista Kosonen esittää Jelenaa, turhautunutta professorin vaimoa. Kosonen on viime vuosina nähty useassa Tshehovin näytelmässä.

- Joo, on kyllä tullut tutuksi tämä venäläinen sielunmaisema. Melankolia, kaiho, haaveet ja ihmisen pyrkimys hyvään elämään. Tshehov on niin loputon lähde. Ja joinain päivinä taas loputon suo. Rakastan Tshehovia, se on niin nerokas kirjailija, ylistää Kosonen.

Martti Suosalo ja Santeri Kinnunen Kaupunginteatterin Vanja-enossa.
Martti Suosalo ja Santeri Kinnunen Kaupunginteatterin Vanja-enossa.Yle

"Tshehov pistää ihmissielun suurennuslasin alle"

Kaupunginteatterissa Vanjan ohjaa unkarilainen Tamás Ascher, jonka Tshehov-ohjauksia on palkittu ja ylistetty ympäri maailmaa. Viimeksi Ascher ohjasi Vanjan Sydneyssä, jossa Jelenan roolissa oli Hollywood-tähti Cate Blanchett. Ascher on ohjannut useasti myös Suomessa, viimeksi vuonna 2007 Tshehovin Ivanovin.

- Tshehovin näytelmät kuvastavat maailmankaikkeutta ja olemassaolon peruskysymyksiä. Siksi ne ovat ajasta riippumattomia, sanoo Ascher.

Kaupunginteatterin Vanja-enossa eletään 60 - 70 -lukujen visuaalisessa maailmassa. Lautarakennelmat ja maalaamaton puu hallitsevat näyttämöä. Myös Kaupunginteatteri tuo lavalle huippunäyttelijöitä kuten Martti Suosalon, Esko Salmisen ja nimiroolin tekevän Santeri Kinnusen. Näytelmä nostaa esiin komediallisia puolia, sillä Tshehov itse luonnehti näytelmää nimenomaan komediaksi.

- Se on hienoa tekstiä. Se on totta kai koskettavaa, mutta myös äärimmäisen hauskaa kaikessa ihmisen surkuhupaisuudessaan, kuvailee Santeri Kinnunen.

Vanja-enossa nousevat esiin eletyn, ja ennen kaikkea elämättä jääneen elämän teemat. Lääkärinä toiminut Tshehov tunsi ihmismielen salat

- Hän pistää ihmissielun suurennuslasin alle. Näytelmä on kertomus toiveista, pettymyksistä, halpamaisuudesta. Se on juuri sitä, mitä tarkoitetaan inhimillisyydellä, tiivistää Esko Salminen.

Vanja-eno esitettiin Suomessa ensimmäisen kerran 100 vuotta sitten.

Lue seuraavaksi