1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valio ei saa vietyä laktoosittomia tuotteita Venäjälle – "Näin se taas ilmoitettiin"

Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinsuojeluviranomainen tiedotti laktoosittomien tuotteiden vientikiellosta perjantaina Valiolle. Kiellon kestosta ei Valion viestintäjohtaja Pia Kontusen mukaan ole tarkempaa tietoa.

Valion laktoositonta rasvatonta maitojuomaa ja kevytmaitoa myynnissa K-Supermarketissa Helsingissä. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Laktoosittomien tuotteiden vienti Venäjälle on jälleen kielletty, vahvistaa Valio. Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinsuojeluviranomainen tiedotti perjantaina asiasta Valiolle.

– Tämä on ihan sama tilanne missä olemme olleet koko ajan, kertoo Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen Yle Uutisille.

Kielto on Kontusen mukaan voimassa toistaiseksi ja Venäjän viranomainen on ilmoittanut tekevänsä asiassa lisäselvityksiä.

– Näin se taas ilmoitettiin. Ne ilmoittavat asian ja me toivomme parasta. Ei ole mitään tietoa kestosta tai siitä mitä lisäselvittely tarkoittaa.

Valio ei siis edelleenkään saa vietyä laktoosittomia tuotteita Venäjälle. Monimutkainen viranomaiskäytäntö tuntuu jättäneen yhtiön voimattomaksi.

– Me nyt odotamme, että saisimme lisätietoa, että onko mitään konkreettisia asioita mitä pitäisi tehdä.

Venäjän asettamat vastapakotteet eivät salli meijerituotteiden tuontia EU:sta. Elokuussa Venäjä kuitenkin lievensi pakotteitaan sallimalla laktoosittomien maitotuotteiden tuomisen Venäjälle.

Käytännössä laktoosittomien tuotteiden vieminen Venäjälle ei kuitenkaan ole ollut Valiolle mahdollista. Valion Venäjälle suuntauneet kuljetukset törmäsivät ongelmiin elokuun lopussa.

Tuolloin Valio kertoi, että Venäjän näkemyksen mukaan laktoosittomia tuotteita maahan tuovilla pitää olla uudenlainen sertifiointi laktoosittomien tuotteiden valmistamiseksi. Aiemmin vastaavaa sertifiointia ei vaadittu.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäiseksi Taloussanomat (siirryt toiseen palveluun).