Armeijan matokuuri loppusuoralla – tähtäimessä taisteluharjoituksien lisääminen

Varusmiesten metsäleirit ja reserviläisten kertausharjoitukset ovat olleet vähissä viime vuosina. Rankkojen leikkausvuosien jälkeen puolustusvoimat yrittää nostaa taas taistelukoulutuksen määrän siedettävälle tasolle.

Kotimaa
Sotilaita Mikkelin torilla rivissä ennen varsinaisen paraatin alkua vuonna 2013.
Varusmiehet osallistuivat itsenäisyyspäivän paraatiin Mikkelissä viime vuonna.Yle

Puolustusvoimat lisää taisteluharjoituksien määrää monen laihan vuoden jälkeen.

Ensi vuonna esimerkiksi varusmiehet käyvät aiempaa enemmän ampumaharjoituksissa metsäleireillä ja Horneteja näkyy taivaalla nykyistä useammin. Harjoitusmäärät ovat silti kaukana huippuvuosien tasosta.

Armeijan rahapulan taustalla ovat hallituksen määräämä kulukuuri ja samaan aikaan toteutettu massiivinen puolustusvoimauudistus. Nyt menot on sopeutettu tuloihin, ja ensi vuonna on taas varaa marssia kasarmilta metsään.

– Nyt maastoharjoitusvuorokausia on 25, ensi vuonna tavoite on 35, kertoo Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, eversti Hannu Hyppönen.

Maastoharjoitukset ovat tärkeitä, sillä siellä varusmiehet pääsevät ampumaan. Lisäksi leireillä yksittäisistä sotilaista ja joukkueista hiotaan yhdessä toimivia joukkoja.

Maastoharjoituspäivien määrä nousee nyt 40 prosenttia, mutta silti liikutaan minimitasoilla.

– Vähän korkeampikin määrä voisi olla, myöntää Hyppönen.

Kertauskäskyjä lisää

Myös kertausharjoitusten määrä nousee ensi vuonna nykyisistä pohjalukemista. Kertauskäskyn saa 18 000 reserviläistä, mikä on kolminkertainen määrä kuluvaan vuoteen verrattuna.

Huippuvuosien lukuihin ei kuitenkaan ole enää paluuta, sillä entistä harvemmalla reserviläisellä on sodanajan sijoitus. Puolustusvoimauudistuksen myötä armeijan sodanajan vahvuus pienentyy ensi vuonna 230 000:een. Vuonna 2011 sodanajan joukko oli vielä 350 000 sotilaan suuruinen.

Myös ammattisotilaat pääsevät hiomaan taitojaan. Esimerkiksi Hornetien lentotunteja lisätään kymmenen prosenttia. Merivoimien aluksetkin pääsevät nykyistä useammin vesille.

Sotilaiden ammattijärjestö on varovaisen tyytyväinen.

– Tästä on hyvä alkaa. Tasossa olisi vielä nostettavaa, mutta laihojen vuosien jälkeen on ymmärrettävää, että erityisesti kertausharjoitusten määriä ei voida edes toiminnallisesti nostaa sille tasolle, mikä olisi paras mahdollinen, sanoo Upseeriliiton puheenjohtaja Jari Rantala.