Tutkijan arvio: Krim palautuu Ukrainalle vain, jos Venäjä luhistuu

Krimin liitos hyödytti eniten valtion palveluksessa olevia ja eläkeläisiä. Palkat ja eläkkeet nousivat lähelle Venäjän keskimääräistä tasoa, sanoo liitoksen intohimoinen kannattaja.

Ulkomaat
Oleg Zukov leijoniensa kanssa. Krimin nykyhallinnon arvostelijaa ei päästetty ehdolle alueparlamentin vaaleihin.
Oleg Zukov leijoniensa kanssa. Krimin nykyhallinnon arvostelijaa ei päästetty ehdolle alueparlamentin vaaleihin.Yle

Krimin niemimaa valmistautuu ensimmäisiin vaaleihin sen jälkeen, kun alue liitettiin Venäjään kansanäänestyksen jälkeen viime keväänä. Liitoksen kannattajien uskotaan saavan murskavoiton siitä huolimatta, että liitos on aiheuttanut suuria taloudellisia vaikeuksia suurelle osalle niemimaan asukkaista.

Vaaleissa valitaan tasavallan 75-jäseninen parlamentti ja samanaikaisesti edustajat paikallisvaltuustoihin. Aluevaalit pidetään huomenna myös muualla Venäjän alueella.

Krimin vaaleja on jo ennakkoon arvosteltu alueen historian likaisimmiksi ja epärehellisimmiksi. Krimin suurin vähemmistö, tataarit aikovat boikotoida vaaleja.

Ukraina ja länsimaat pitävät vaaleja laittomina, sillä ne eivät ole tunnustaneet Krimin irrottamista Ukrainasta.

Liitoksen kannattaja sai itse potkut

Toimittaja ja elokuvaohjaaja Dmitri Volokitin oli keväällä Venäjä-liitoksen intohimoinen kannattaja. Syynä oli se, että niemimaa ei Ukrainan aikana kehittynyt mitenkään. Hän on edelleen sitä mieltä, että Krimillä on paremmat mahdollisuudet osana Venäjää, vaikka liitos veikin häneltä itseltään työpaikan.

– Olin töissä Kiovassa ilmestyvässä kommunistien lehdessä. Liitoksen jälkeen päätoimittaja soitti ja käski hakemaan uutta työpaikkaa, kun nyt kerran asun eri maassa, kertoo Volokitin.

Tarina on tuttu monelle muullekin. Ukrainalaiset yritykset ovat joutuneet lopettamaan toimintansa Krimillä eikä uusia venäläisiä ole ehtinyt tulla. Työttömyys kasvaa vauhdilla. Dmitri elättää kolmihenkisen perheensä satunnaistöillä.

– Luotan silti tulevaisuuteen, hän sanoo, ei kukaan uskonutkaan, että kaikki muuttuisi paremmaksi hetkessä.

Yritykset vaikeuksissa

Liitos hyödytti eniten valtion palveluksessa olevia ja eläkeläisiä. Palkat ja eläkkeet nousivat lähelle Venäjän keskimääräistä tasoa. Monelle krimiläiselle se merkitsi melkein rikastumista.

– Seurauksena oli inflaation kiihtyminen ja hintojen nousu, selittää Dmitri Volokitin. Nyt monet tuotteet ovat niiden ulottumattomissa, joiden palkat eivät nousseet.

Pahimmassa pulassa ovat yrittäjät ja erityisesti matkailualan yrittäjät. Krimillä on käynyt vuosittain noin kuusi miljoonaa matkailijaa. Kausi on ollut vielä pelättyäkin huonompi. Kävijöitä on ollut vain hiukan yli kuudesosa viimevuotisesta.

– En tiedä, kuinka kauan pystyn enää pitämään yllä tätä toimintaa, valittaa eläintarhoja Jaltalla ja Belogorskissa omistava Oleg Zukov. Hänellä on Euroopan suurin leijonakokoelma, yli 60 eläintä, jotka on tuotu Krimille eri puolilta maailmaa.

– Ne syövät 500 kiloa lihaa päivässä, kertoo Zukov. Suuri osa lihasta tuodaan Krimille Venäjältä ja Ukrainasta. Nyt lihat mätänevät rekoissa, jotka joutuvat odottamaan jopa päiväkausia jonoissa Kertsin salmen ylittäville lautoille tai rajatarkastuksissa Ukrainan rajalla.

Kuljetusten takkuaminen on yksi Krimin suurimmista ongelmista.

Arvostelija ei päässyt ehdolle

Oleg Zukov on miljonääri, mutta myös uutterana työntekijänä tunnettu suosittu poliitikko. Heti Venäjä-liitoksen jälkeen hän liittyi Putinin tukipuolueeseen, Yhtenäiseen Venäjään.

Ehdolle vaaleihin Zukovia ei silti päästetty, sillä hänet tunnetaan ärhäkkänä Krimin nykyvallan arvostelijana. Zukovin mielestä nykyvalta ei poikkea mitenkään niistä korruptoituneista vallanpitäjistä, joista Ukrainassa on haluttu päästä eroon.

Zukovin mukaan liitosta kannattaneet on petetty.

– Ehdokkaat 75-jäseniseen parlamenttiin valitsi pieni sisäpiiri omasta perhepiiristään, väittää Zukov.

Se on Zukovin mukaan takuuna korruption jatkumiselle eikä takaa sitä oikeudenmukaisuutta, jota krimiläiset odottivat tehdessään valintansa viime keväänä.

– Siksi vaalit tulevat olemaan Krimin historian likaisimmat ja epärehellisimmät, sanoo Zukov.

– En pelkää sanoa tätä ääneen, olivat seuraukset sitten mitkä tahansa, hän vakuuttaa ja istuu yhden leijonansa päälle.

Ei jää epäselväksi, kuka on leijonien kuningas.

Mikään ei muutu

Myös Krimin johtava politiikan asiantuntija Aleksandr Formantshuk on sitä mieltä, että vaalit eivät käytännössä muuta mitään.

– Yhtenäinen Venäjä tulee saamaan murskavoiton ja hyvä niin, sanoo Formantsuk. Putin luottaa Krimin nykyjohtoon ja se häneen. Se riittää siihen, että Krimillä on erikoisasema Venäjän johdon silmissä.

Vaikka vaalit eivät oliksikaan täysin rehelliset, liitoksen kannatuksen laajuutta ei ole syytä epäillä, sanoo Formantshuk. Tulos ei muutu, vaikka tataarit tai jotkut muut tahot boikotoisivat vaaleja.

Vaaleilla valittu parlamentti on kuitenkin legitiimimpi kuin nykyinen ja vaalitulos vahvistaa liitoksen tosiasiaksi, jolle länsimaat ja Ukraina eivät mahda mitään, sanoo Formantshuk.

Krimin palautus Ukrainalle on hänen mielestään mahdollinen vain, jos koko Venäjä luhistuu.

Marja Manninen, Yle Uutiset, Simferopol