Sunnuntaisuomalainen: Muistiongelmat ja pikavipit lisänneet edunvalvonnan tarvetta

Vanhuksilla edunvalvonnan tarvetta ovat kasvattaneet muistisairaudet, nuorilla taas lisääntyneet mielenterveysongelmat sekä helposti saatavilla olevat pikavipit.

Kotimaa

Edunvalvonnan piirissä olevien suomalaisten määrä on kasvanut yli kolmanneksen 2000-luvun alusta. Viime vuonna edunvalvonnan piirissä oli 64 000 suomalaista, kun 2000-luvun alussa määrä oli 42 000.

Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen mukaan suurin syy edunvalvonnan lisääntymiseen on mielenterveysongelmien ja muistisairauksien kasvanut määrä. Vanhuksilla edunvalvonnan tarvetta ovat kasvattaneet muistisairaudet, nuorilla taas lisääntyneet mielenterveysongelmat.

Sunnuntaisuomalaisen haastattelema Itä-Suomen maistraatin henkikirjoittaja Heikki Saastamoinen arvelee myös, että nuorten edunvalvonnan tarvetta on lisännyt pikavippien helppo saatavuus. Vanhuksilla puolestaan yksinäisyys on saattanut Saastamoisen mukaan johtaa holtittomuuteen raha-asioissa.

– Edunvalvontaa pidetään viimeisenä keinona hoitaa henkilön taloudellisia asioita. Ei ole syytä määrä edunvalvojaa esimerkiksi silloin, jos puoliso on terveenä ja voi huolehtia perheen raha-asioita, Saastamoinen sanoo.