1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putinin ex-avustajan kootut lausunnot: "Ukrainaan sota, Venäjän rajat piirretään uudestaan, Putin haluaa Suomen"

Vladimir Putinin entinen taloudellinen neuvonantaja Andrei Illarionov on antanut kylmääviä lausuntoja Venäjän aikeista Ukrainassa ja laajemmin Euroopassa. Yle Uutiset keräsi Illarionovin lausuntoja yhteen viime puolen vuoden ajalta.

Andrei Illarionov (vas.) sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskovassa vuonna 2004. Illarionov toimi Putinin taloudellisena neuvonantajana 2000-2005. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän presidentin Vladimir Putinin entinen sisäpiiriläinen ja nykyinen Putinin hallinnon arvostelija Andrei Illarionov on ennakoinut useita Ukrainan sodan vaiheita. Nykyään Yhdysvalloissa tutkijana toimiva Illarionov ennusti esimerkiksi Kremlin valtaavan Krimin.

Yle Uutiset listasi Illarionovin lausuntoja Ukrainan sodan ajalta.

6. maaliskuuta 2014.__Venäjän erikoisjoukot ovat juuri nyt Ukrainassa, ja voimme odottaa lavastettuja hyökkäyksiä Venäjän sotilaita ja kansalaisia vastaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa syrjäyttää [Kiovan] hallituksen ja aloittaa sisällissodan. Miksipä ei? Tosiasiassa [Yhdysvaltain presidentti Barack] Obama tai muu maailma eivät tee asialle mitään. Lähde: Global Post (siirryt toiseen palveluun)

**17. maaliskuuta. **Maailman pitää ymmärtää, mitä Putin aikoo. Putinin päämääränä on Ukrainan länsimielisen hallinnon tuhoaminen, lännen täydellinen nöyryyttäminen ja geopoliittisen tasapainon muuttaminen. Putinin suunnitelmien onnistuminen Ukrainassa muuttaisi Eurooppaa ja johtaisi uusiin entisen Neuvostoliiton alueiden "palauttamisiin". Lähde: Forbes (siirryt toiseen palveluun) / Ukrainan televisio

**29. maaliskuuta. **Putin saattaa haluta myös Suomen. Suomi lukeutuu Baltian maiden, Ukrainan, Valko-Venäjän ja Georgian osien kanssa etupiiriin, jonka Putin katsoo kuuluvan Venäjälle. Suomi oli 109 vuotta osa Venäjää. Suomen uhkaaminen ei ole Putinin agendalla tänään tai huomenna, mutta jos häntä ei pysäytetä, kysymys herää ennemmin tai myöhemmin. Lähde: Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun)

12. huhtikuuta. Putin voi ottaa Ukrainan haltuun ilman miehitystä, ja todennäköisesti myös tekee niin. Hän ei jätä Ukrainaa rauhaan ennen kuin on saanut haluamansa – vedettyä Ukrainan takaisin Venäjän vaikutuspiiriin. Sen hän myös tekee, tavalla tai toisella.Lähde: The Daily Beast (siirryt toiseen palveluun)

**12. kesäkuuta. **Ukrainan konflikti ei ole uusi kylmä sota. Kylmän sodan aikana mikään Euroopan maa ei liittänyt itseensä osia muista valtioista. Sen sijaan kyse on todellisesta sodasta. Putinin toiminta Ukrainassa juontaa Neuvostoliiton Baltian maiden miehitykseen 1940-luvulla ja jopa bolshevikkivallakumoukseen vuonna 1917. _Lähde: Eho Moskvy (siirryt toiseen palveluun)(englanniksi käänsi _The Interpreter (siirryt toiseen palveluun))

12. kesäkuuta. Sotimalla Ukrainaa vastaan Putin avasi Pandoran lippaan Venäjällä. Ajan kuluessa se johtaa väistämättä Venäjän kansan ja miljoonien Venäjän kansalaisten tragediaan sekä Venäjän rajojen uudelleen piirtämiseen. Lähde: The Ukrainian Week (siirryt toiseen palveluun)

**18. heinäkuuta. **Vladimir Putin määrää median syyttämään Ukrainaa malesialaiskoneen turmasta ja käyttää turmaa oikeutuksena uudelle Ukrainan-hyökkäykselle. Putin ei pidä turmaa heikentävänä tekijänä vaan päinvastoin, yrittää kääntää tilanteen ympäri ja tehdä siitä syyn hyökätä Ukrainaan uudestaan. Lähde: Charter97 (siirryt toiseen palveluun)

13. syyskuuta. Venäjän sotajohto on suunnitellut Ukrainan konfliktia ainakin 11 vuotta. Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotaan Ukrainassa ei ole ei-sotilaallista ratkaisua. Venäjän ruokahalu on kasvanut koko ajan. Euroopan unionin Venäjän-vastaiset pakotteet ovat vitsi. Lähde: Postimees (siirryt toiseen palveluun)