1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubb ja Wahlroos eri linjoilla kilpailukyvystä

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi sunnuntaina Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla Björn Wahlroosin Helsingin Sanomien haastattelussa esittämiä näkemyksiä Suomen talouden tilasta. Muun muassa Wahlroosin ehdotuksen yhteisöveron nollaamisesta Stubb kuittasi utopiaksi.

politiikka
Pääministeri Alexander Stubb esittelee aamulla ottamiaan maisemakuvia ohjelman vetäjälle Jari Niemelälle.
Alexander Stubb pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa 14. syyskuuta 2014.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubb on eri mieltä Suomen kilpailukyvystä kuin Björn Wahlroos. Wahlroos sanoo Helsingin Sanomissa, että lähes kaikilla aloilla on kannattavampaa rakentaa tehdas muualle kuin Suomeen. Stubbin mukaan monet investointipäätökset puhuvat tätä vastaan.

– Jos me katsomme nyt investointeja, jotka Suomeen on tehty lähiaikoina tai jotka ovat tänne tulossa. Vaikkapa Metsä Group ja Äänekoski sellutehtaineen tai vaikkapa Microsoftin investoinnit, datakeskukset, osittain myös telakkainvestoinnit. Kyllä minä uskon, että hitaasti mutta varmasti, vähän niinkuin dieselkoneen lailla investoinnit lähtevät myös Suomessa vetämään, sanoo Stubb.

Wahlroos ehdottaa myös kiinteistöveron nostamista sekä maa- ja metsätalousmaan verottamista. Kannanottamisen näihin ehdotuksiin Stubb kiertää.

– Minun mielestäni Nalle Wahlroosin kaltainen talouspoliittinen ajattelija voi esittää erilaisia teesejä Helsingin Sanomien haastattelussa, ja pääministeri ei voi ottaa niihin kantaa keskustelematta hallituksen ja hallituskumppanien kanssa. Kaikki hyvät ideat otetaan ilman muuta vastaan, toteaa Stubb.

Lue seuraavaksi