Vaalitulokseen pettynyt Reinfeldt eroaa kokoomuksen johdosta

Kokoomuksen äänisaalis on 23,2 prosenttia, kun se edellisvaaleissa oli 30,1 prosenttia. Kokoomus saa uuden puheenjohtajan ensi keväänä.

Ulkomaat
Pääministeri Fredrik Reinfeldt median haastattelussa äänestyspaikalla Tukholman Täbyssä 14. syyskuuta.
Pääministeri Fredrik Reinfeldt median haastattelussa äänestyspaikalla Tukholman Täbyssä 14. syyskuuta.Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt jättää kokoomuksen puheenjohtajuuden. Sunnuntain valtiopäivävaalit hävinnyt Reinfeldt ilmoitti päätöksestään puolueensa vaalivalvojaisissa.

Kokoomus saa uuden puheenjohtajan ensi keväänä. Reinfeldt on johtanut puoluetta vuodesta 2003 lähtien. Hänen johdollaan maltillinen kokoomus alkoi siirtyä porvarisiiven oikealta laidalta kohti keskustaa.

Viimeiset kahdeksan vuotta Ruotsia johtanut porvariallianssi, eli kokoomus, keskusta, kansanpuolue ja kristillisdemokraatit, sai vaaleissa alustavan tuloksen mukaan 39 prosenttia äänistä. Kokoomuksen äänisaalis oli 23,2 prosenttia, kun se edellisvaaleissa oli 30,1 prosenttia.

Seuraavaksi pääministeriksi nousee sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, jonka puolue sai 31,1 prosenttia äänistä. SDP sai edellisvaaleissa 30,7 prosenttia. Puna-vihreät puolueet, eli sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue, saivat 43,6 prosenttia äänistä.

Ruotsidemokraatit tuplasivat kannatuksensa ja saivat 13 prosenttia äänistä.