Hyppää sisältöön

Pakotteet purevat Venäjän öljynetsintään – isoja projekteja uhattuna

Länsimaiset yhtiöt ovat olleet mukana muun muassa projektissa, jonka tavoitteena on hyödyntää Länsi-Siperian jättimäisiksi arvioituja liuskeöljyvaroja.

Kuva: Epa / Yuri Kochetkov

Yhdysvaltain ja EU:n Venäjälle viime viikolla määräämät pakotteet uhkaavat vakavasti Venäjän öljynetsintää, jossa on nojattu paljon länsimaiseen teknologiaan, arvioivat yhdysvaltalaisvirkamiehet.

EU:n ja Yhdysvallat laajensivat entisestään pakotteita, joilla kielletään yhteistyö arktisen- ja syvänmeren öljynetsinnässä sekä liuskeöljyprojekteissa. Venäläisprojekteille on kielletty tarjoamasta tiettyjä välttämättömiä palveluja sekä teknologiaa. Pakotteet vaikeuttavat myös energiayhtiöiden pääomansaantia.

Yhdysvaltain hallinnon virkamies arvioi, että länsimaisten palvelujen ja tarvikkeiden kieltäminen tekee venäläisille mahdottomaksi tai ainakin äärimmäisen vaikeaksi jatkaa projekteja. Korvaavia tuotteita ei ole valmiina muualla, hän sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uhattuna on muun muassa yhdysvaltalaisen öljyjätin Exxon Mobilin elokuussa Rosneftin kanssa käynnistämä merkittävä porausohjelma Venäjän arktisella alueella.

Keskeytys uhkaa myös muita projekteja, joista Rosneft ja Gazprom Neft ovat sopineet Exxonin, brittiläishollantilaisen Royal Dutch Shellin, norjalaisen Statoilin ja italialaisen ENI:n kanssa. Yhtiöillä on 14 päivää aikaa lopettaa toimintansa.

"Venäläiset eivät ole investoineet tarpeeksi tutkimukseen ja teknologiaan"

Venäjä on maailman toiseksi suurin öljynviejä. Se toivoo arktisen alueen ja liuskeöljyn tuotannon avulla voivansa jatkaa öljyntuotantoa 10,5 miljoonan tynnyrin päivävauhtia, kun Länsi-Siperian öljykenttien tuotanto supistuu.

Valtiollisen Sperbankin edustaja Valeri Nesterov pitää erityisen huolestuttavana liuskeöljyprojekteihin kohdistuvia pakotteita. Hänen mukaansa venäläisyhtiöt eivät ole investoineet tarpeeksi tutkimukseen ja teknologiaan, vaan nojanneet läntiseen teknologiaan. Nyt on yksinkertaisesti liian myöhäistä, hän sanoo.

Baženovin alueella Länsi-Siperiassa arvioidaan olevan jättimäinen liuskeöljyesiintymä. Rosneft ja Gazprom Neft ovat työskennelleet alueella Exxonin ja Shellin kanssa.

Rosneftin johtaja Igor Setšin sanoi aiemmin tässä kuussa, että yhtiö on hyväksynyt keskipitkän aikavälin ohjelman läntisen teknologian korvaamiseksi. Yhtiö kertoo nyt tutkivansa pakotteiden vaikutuksia öljynetsintäänsä.

Rosneftilla on Arktisella merialueella ja Mustallamerellä 44 öljyesiintymää, joita se on aikonut hyödyntää Exxonin, ENI:n ja Statoilin kanssa.

Venäjän suurimman yksityisen öljy-yhtiön Lukoilin lähde sanoo uutsitoimisto Reutersille, että heille pakotteet tulivat järkytyksenä. Emme odottaneet päätyvämme pakotelistalle, hän sanoo. Yhtiöllä on öljyprojekteja Ghanasta Irakiin ja Kaspianmerelle. Se on suunnitellut liuskeöljyporausta Siperiassa ranskalaisyhtiö Totalin kanssa.

Yhdysvaltain hallinnon edustajien mukaan uudet pakotteet on suunniteltu niin, ettevät ne vaikuttaisi tavanomaiseen tuotantoon tai venäläisyhtiöiden projekteihin ulkomailla.Lukoilin kanssa työskentelevät rahoitusalan edustajat uskovat kuitenkin, että pakotteet vaikeuttavat yhtiön mahdollisuuksia saada rahoitusta myös ulkomaisiin projekteihinsa.

Lukoil oli heinäkuussa viimeinen venäläinen öljyyhtiö, joka nosti merkittävän lainan länsimaista. Venäläisten energiayhtiöiden lainoittaminen pysähtyi uusiin pakotteisiin.

Yhdysvaltain hallinnon edustajat odottavat, että viimeviikkoiset pakotteet heikentävät entisestään Venäjän taloutta. Jos energiayhtiöt kääntyvät keskuspankin puoleen saadakseen rahoitusta, se supistaa entisestään valtion resursseja, he toteavat.

Venäläisen SmallLettres-tutkimuslaitoksen edustajan Vitali Kruykovin mukaan Venäjällä on riittävästi resursseja kestämään nykyisiä pakotteita enintään kaksi vuotta. Sen jälkeen Venäjän tulisi kääntyä Aasiaan saadakseen rahoitusta, mutta Kruykov epäilee, että aasialaiset lainoittajat nostaisivat pian luottojensa hintaa.