1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-tutkimus vertaili eriarvoisuutta – Ruotsi tasa-arvoisin, Suomi kakkosena

Euroopan unionin maat kattavan tuoreen tutkimuksen mukaan eriarvoisuus Euroopassa kasvaa. Häviäjinä ovat erityisesti lapset ja nuoret. Suomi on EU-maiden kakkonen sosiaalisen tasa-arvon edistämisessä.

Ulkomaat
jalankulkijoiden varjoja kadulla
Andy Rain / EPA

Maanantaina julkaistun Eurooppalaisen sosiaalisen tasa-arvon indeksin mukaan Suomi on EU-maiden kakkonen sosiaalisen tasa-arvon edistämisessä. Suomea paremmin tutkimuksessa pärjäsi vain Ruotsi.

"Kasvava eriarvoisuus jäsenmaiden ja sukupolvien välillä voi johtaa jännitteisiin"

Tutkimuksen mukaan sosiaalinen epätasa-arvo on kasvanut useimmissa EU-maissa.

Parhaiten eriarvoisuutta ovat onnistuneet torjumaan pohjoiset maat, kuten Ruotsi, Suomi ja Tanska.

Talouskriisin kourissa painivissa eteläisen Euroopan maissa, kuten Kreikassa, Espanjassa, Italiassa ja Unkarissa sosiaalinen epätasa-arvo on kasvanut.

Tutkimustuloksissa näkyy selvä ero pohjoisen ja etelän lisäksi myös nuorten ja aikuisten välillä. Häviäjinä ovat erityisesti lapset ja nuoret, jotka esimerkiksi kärsivät köyhyydestä aikuisia enemmän.

– Kasvava eriarvoisuus jäsenmaiden ja sukupolvien välillä voi johtaa jännitteisiin, arvioi tohtori Jörg Dräger tutkimuksen tehneestä säätiöstä Bertelsmann Stiftungista.

Drägerin mukaan EU:n yhtenäisyys on uhattuna mikäli eriarvoisuus kestää kauan tai lisääntyy.

Nuorisotyöttömyys myös Suomen ja Ruotsin ongelma

Tutkimusanalyysin mukaan parhaiten pärjäävien pohjoisten jäsenvaltioiden tulevaisuuden haasteena on ratkaista maahanmuuttajien huono työllistyminen sekä nuorisotyöttömyys.

Tutkimuksen kärkikaksikossakin nuorisotyöttömyys on korkeaa, Ruotsissa 23,5 prosenttia ja Suomessa 19,9 prosenttia.

Verrattuna eteläisten jäsenvaltioiden nuorisotyöttömyyteen pohjoiset valtiot pärjäävät kuitenkin hyvin. Kreikassa työttömänä on lähes 60 prosenttia nuorista, Espanjassa 55 prosenttia.

Saksalainen Bertelsmann Stiftung mittaa vuosittain kaikki 28 Euroopan unionin maata kattavan sosiaalisen tasa-arvon indeksin. Tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) vertaillaan köyhyyttä, koulutusta, työllistymistä, terveyttä, sukupolvien välistä tasa-arvoa, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja syrjimättömyyttä.

Lue seuraavaksi