Näkökulma: Ruotsissa valta vaihtui, mutta kuka voitti?

Ruotsidemokraateista täytyy pian alkaa puhua vakavasti otettavana voimana ruotsalaisessa yhteiskunnassa, halusipa sitä tai ei, kirjoittaa Yle Uutisten toimittaja Pauli Lahti.

Näkökulmat
Pauli Lahti
Yle

Sosiaalidemokraatit muodostavat Ruotsin seuraavan hallituksen. Ainakin he yrittävät sitä.

Porvarihallitus kaatui odotetulla tavalla. Romahtaen.

Pahamaineinen ruotsidemokraatit sai aikaan ruotsalaisen jytkyn. Maahanmuuttovastainen puolue pääsi hurjan vaalivoiton siivittämänä vaa'ankieliasemaan.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ilmoitti jo vaaliyönä olevansa valmis seuraavan hallituksen pääministeriksi. Paikka kuuluukin hänelle itseoikeutetusti: suurin puolue ja suurin liittouma.

Ruotsidemokraatit ovat saavuttaneet vaalivoitollaan sellaisen aseman, että heistä täytyy pian alkaa puhua vakavasti otettavana voimana ruotsalaisessa yhteiskunnassa.

Pauli Lahti

Vaalimatematiikka on vain joskus karua. 43,7 prosentin kannatuksella ei kovin hyvin pysty maata hallitsemaan, jos ollenkaan.

Löfven sanoi heti kiitospuheessaan olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien demokraattisten puolueiden kanssa. Tällä hän kaiketi houkutteli alliansin pieniä porvaripuoleita kristillisdemokraatteja, keskustapuoluetta ja erityisesti kansanpuoluetta.

Vastaako joku allianssin pikkupuolueista kutsuun, sitä on vaikea sanoa. Ennen vaaleja se ei tullut kyseeseenkään.

Ruotsidemokraatit ovat sen sijaan piikki koko ruotsalaisen puolue-eliitin lihassa. Siitä tuli maan kolmanneksi suurin puolue 12,9 prosentin kannatuksella.

Maahanmuuttovastainen puolue ei edes elättele toiveita hallitukseen pääsystä. Puheenjohtaja Jimmie Åkesson tietää myös, että muut puoluejohtajat eivät käänny hänen puoleensa missään tilanteessa. Muille puolueille ruotsidemokraatteja ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Ja silti he ovat. Yksittäisten jäseniensä skandaaleista huolimatta ruotsidemokraatit ovat saavuttaneet vaalivoitollaan sellaisen aseman, että heistä täytyy pian alkaa puhua vakavasti otettavana voimana ruotsalaisessa yhteiskunnassa. Niin se vain on, halusipa sitä tai ei.

Pauli Lahti / Yle Uutiset, Tukholma