Puolustusvoimain komentaja: Kriisitilanteet muuttuneet epämääräisemmiksi – Suomenkin pitää varautua hybridisotaan

Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, mutta tilanne voi muuttua, ja hybridisodan mahdollisuus on otettava huomioon ja varustauduttava sen mukaisesti, sanoo puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Kotimaa
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg puhui valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingin Ritarihuoneella.Yle

Kriisitilanteet ovat muuttuneet entistä epämääräisemmiksi ilman selkeää alkua tai loppua. Esimerkki tästä on Itä-Ukrainan tilanne, sanoi puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg maanantaina Helsingin Ritarihuoneella. Lindberg avasi valtakunnallisen maanpuolustuskurssin ensimmäistä kertaa.

Raja perinteisen ja epätavanomaisen sodankäynnin välillä hämärtyy, ja ne sekoittuvat uudella tavalla toisiinsa. Tästä on kyse hybridisodankäynnissä, Lindberg sanoi.

Keinot ovat hänen mukaansa suurelta osin ei-sotilaallisia: painopiste on informaatiosodankäynnissä, johon kuuluvat mediavaikuttaminen ja psykologiset operaatiot myös sosiaalisessa mediassa, Lindberg kuvaili.

– Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, mutta muutokset ovat mahdollisia, hän sanoi.

Myös hybridisodan mahdollisuus on hänen mukaansa otettava huomioon, ja varustauduttava sen mukaisesti. Puolustusvoimien budjettikehys ei riitä sodankäynnin muutosten edellyttämiin investointeihin, Lindberg sanoi.