Viinan kittaaminen kyllästyttää - moni opiskelija toivoo päihteettömiä tapahtumia

Opiskelijaelämään on perinteisesti kuulunut yhdessä bilettäminen runsaan alkoholinkäytön säestämänä. Opiskelijoiden tukijärjestön Nyyti ry:n kyselytutkimusten perusteella moni opiskelija on kuitenkin täysin kyllästynyt liialliseen viinanjuontiin.

opiskelijat
Fuksi saa kasteen, teekkarit vappuna,Lappeenranta
Yle/Etelä-Karjala

Yhä useampi yliopisto-opiskelija toivoo päihteettömiä opiskelijatapahtumia. Opiskelijoiden tukijärjestö Nyyti ry:n vuoden 2013 kyselytutkimusten mukaan jo 42 prosenttia opiskelijoista katsoo, että esimerkiksi yliopiston uusien opiskelijoiden kastajaisissa, eli fuksiaisissa, käytetään aivan liikaa alkoholia.

Moni kokee, että opiskelijatapahtumien pääasiallinen sisältö on juuri alkoholinkäyttö.

Opiskelijoiden juhlimista yhdessä ei missään nimessä pidä rajoittaa, painottaa Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen. Hänen mukaansa olisi kuitenkin muistettava, että iso osa opiskelijoista tuntuu jäävänsä ulkopuoliseksi runsaan alkoholinkäytön takia.

– Kyse on tavoista, miten aikaa yhdessä vietetään. Alkoholilla saattaa olla rooli, joka jättää jonkun ulkopuolelle, Savolainen sanoo Yle Helsingin haastattelussa.

Entistä useampi opiskelija toivookin Nyytin mukaan, että edes osa yhteisistä tapahtumista olisi päihteettömiä. Toisaalta opiskelijat ovat hyvin jakautuneita mielipiteissään: Yli puolet vastanneista sanoi 2013 kyselytutkimuksessa, että fuksiaisissa alkoholinkäyttö on sopivalla tasolla.

"Kaikki koetetaan huomioida"

Yle Helsingin haastattelemat opiskelijoiden edustajat sanovat, että uusien opiskelijoiden erilaiset toiveet pyritään huomioimaan.

– Meillä on panostettu siihen, että kaikki tapahtumat eivät olisi niin viinanhuuruisia. Tapahtumat jotka näkyvät suurelle yleisölle eli fuksiaiset ja approbaturit näyttävät tosi viinanhuuruisilta, mutta kyllä opiskelijat tekevät muutakin kuin ryyppäävät yhdessä, kertoo Sanni Laiho Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n hallituksesta.

Myös Aalto-yliopisto haluaa tarjota myös viinattomia vaihtoehtoja.

– Nykyisin pyritään siihen, että jokaiselle uudelle opiskelijalle olisi jotakin tarjolla. Toki vielä on enemmän kosteita tapahtumia, sanoo puolestaan Pauliina Mäkkeli Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan AYY:n hallituksesta.

Mäkkeli ja Laiho painottavat, että eri ainejärjestöjen välillä on suuria kulttuurieroja. Jos toisissa järjestöissä vanhemmat opiskelijat hehkuttavat dokaamiskokemuksia, voi nuoremmille tulla paineita käyttää itsekin paljon alkoholia yhteisissä tapahtumissa.

Pulmaan koetetaan puuttua Helsingin yliopistossa järjestämällä esimerkiksi uudenlainen fuksiseikkailu, jossa ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsevät tutustumaan yliopistolla toimivien järjestöjen kirjoon.

– Järjestöjä on ohjeistettu, ettei paikalle tulevia fukseja juoteta, kertoo HYY:n Laiho.

Kulttuuri kuitenkin muuttuu hitaasti, toteavat ylioppilasaktiivit.