Nyrstar nihkeänä Talvivaaralle

Talvivaaran pitkäaikainen kumppani, belgialainen Nyrstar ilmoitti perjantaina, ettei se rahoita Talvivaaraa enempää kuin aiemmin julkisuudessa on tullut esille. Talousmedia spekuloi Suomessa viime viikolla, että Nyrstarin uusi rahoituskierros olisi osittain suunnattu Talvivaaran rahoitukseen.

talous
Liuotuskasoja Talvivaarassa
Liuotuskasoja Talvivaaran kaYle

Talvivaaran kaivosyhtiön sinkinostaja ja suurvelkoja, belgialainen Nyrstar ei aio rahoittaa toistaiseksi Talvivaaraa.

Yhtiö on aiemmin ilmoittanut satojen miljoonien eurojen laina- ja osakeantijärjestelyistä, joilla yhtiö rahoittaa eri hankkeita ja parantaa tasetta. Suomessa muun muassa Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun)arvioi, että osa rahoituksesta käytettäisiin Talvivaaran pelastamiseen. Perjantaina Nyrstar ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), ettei se rahoita tässä vaiheessa Talvivaaraa enempää kuin aiemmin on julkisuudessa ilmoitettu.

Nyrstar lainasi Talvivaaralle keväällä 20 miljoonaa euroa sinkkitoimituksia vastaan. Talvivaara on ennestään velkaa Nyrstarille sinkin ennakkomaksuista yli 200 miljoonaa euroa.

Nyrstarilla on erityisesti sinkkiin ja lyijyyn keskittynyt metallialan yritys. Sillä on kaivoksia ja sulattoja Euroopassa, Amerikassa, Kiinassa ja Australiassa. Yhtiö työllistää noin 6500 henkilöä. Belgialaisyhtiön pääkonttori on Sveitsissä.