1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Jazzpianisti kelpuutti poikasena isän levyistä vain Count Basien

Joonas Haavisto aloitti kuusivuotiaana retkensä musiikin maailmaan kontrabassoa soittamalla. Ajatus pianosta häälyi kuitenkin aina taustalla. Pianotuntien kautta tajuntaan ui myös jazzmusiikki. Pienenä poikana jazz ei suinkaan miellyttänyt. Isän levykokoelmasta kelpasivat kuunneltavaksi vain Count Basien kiekot.

musiikki
Kuvassa Joonas Haavisto pianon äärellä
Heini Holopainen / Yle

Pianisti ja säveltäjä Joonas Haavisto on niittänyt mainetta ja voittanut palkintoja ulkomailla asti. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta 2011. Moni ei olisi aikanaan arvannut, että miehen ala olisi vielä joskus jazz ja soittimena piano.

– Opiskelin pienenä Kokkolassa konservatoriolla kontrabasson soittoa, mutta se ei tuntunut omalta. Teini-iässä pidin jopa taukoa ja pelasin koripalloa. Sitten otin pianotunteja Tapani Riipalta, ja jazz tuli mukaan kuvaan. Ehkä pianon kautta jazzmusiikin sointu- ja värimaailma löytyivät ja aiheuttivat sen WOW-efektin.

Pientä poikaa jazz ei todellakaan miellyttänyt. isällä oli pino jazzlevyjä, eikä nuori muusikonalku kelpuuttanut niistä kuunneltavaksi kuin tietyt Count Basien levyt. Myöhemmin, kun jazz oli pianonsoiton kautta löytynyt, Joonas Haavisto opiskeli pianonsoittoa Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Sid Hillen opastuksella. Siitä tie jatkui Sibelius-Akatemiaan ja isoille estradeille.

Oikeastaan sadan vuoden aikana mikään musiikkityyli ei ole kehittynyt niin värikkääksi kuin jazzmusiikki.

pianisti Joonas Haavisto

Jazz ei ole vanhaa

Tavallinen musiikinkuuntelija saattaa helposti yleistää ja niputtaa jazzmusiikin yhteen, kapeaan kategoriaan. Jazzpianisti tietää, että sellainen vaara on olemassa.

– Onhan se näin. Kun puhutaan musiikkityylistä, jonka kulta-aika on ollut 1940–60 -luvulla, niin monesti voidaan ajatella, että se on vanhaa musiikkia. Ajatellaan, että levyt ovat vanhoja ja soundit levyllä ovat vanhoja. Siltä se voi vaikuttaa, mutta tosiasiassa jazzia tehdään koko ajan. Se musiikkityyli kehittyy koko ajan. Oikeastaan sadan vuoden aikana mikään musiikkityyli ei ole kehittynyt niin värikkääksi kuin jazzmusiikki. Siinä on tosi paljon alalajeja, puolustaa muusikko.

Japani jää mieleen

Joonas Haavisto on vastikään palannut keikkailemasta Japanista. Esiintymiset Tokiossa ja Jokohamassa olivat niin sanotusti wau-elämyksiä.

– Se tulee varmasti jäämään mieleen lopun ikää. Siellä on kaikki niin hyvin järjestetty, eikä mitään jätetä sattuman varaan. Yleisö, fanit ja keikkakokemus olivat mahtavia. Japanilaiset musiikinharrastajat ovat innokkaita ja tykkäävät olla mukana ja osa jotakin. Ja he ostavat sen levyn, sillä heille on tosi tärkeätä, että on jotain kotiin vietävää siitä elämyksestä livekeikalta, myhäilee Haavisto.

Joonas Haavisto Trio on julkaissut 2012 levyn. Uusi on syntymässä parhaillaan ja kappaleita kuullaan konserteissa. Keväällä mennään studioon, lupaa Joonas Haavisto.

Lue seuraavaksi