Perussuomalaisten Mäkipää: Poliitikkojen kannattaisi olla puhumatta Natosta

Sotilasliitto nousi Venäjä-pakotteiden myötä esiin Yle Tampereen Nettistudiossa, jossa Lea Mäkipää vieraili kokoomuksen Pauli Kiurun kanssa. Kansanedustajat keskustelivat myös Ruotsin vaalituloksesta ja valtion ensi vuoden budjetista.

 Yle Tampere Nettistudio: Vieraana Lea Mäkipää ja Pauli Kiuru

– Mielestäni jokaisen yksittäisen poliitikon olisi nyt viisasta olla mainitsematta Natosta mitään. Asian kohtalo riippuu sitten seuraavasta hallituspohjasta ja siitä, mitä Natosta silloin ollaan mieltä. Tämähän on Venäjälle hyvin herkkä asia, sanoo perussuomalaisten Lea Mäkipää.

Kokoomuksen Pauli Kiuru oli täysin toista mieltä.

– Suomessa pitää saada puhua kaikista asioista avoimesti. Se on juuri sitä, mitä me tässä demokraattisessa yhteiskunnassa olemme puolustamassa. Vapaa tiedonvälitys, keskustelu, sananvapaus. Se on suomalaisen ja länsimaisen yhteiskunnan ydin.

Eri linjalla pakotteista

Kansanedustajat eivät löytäneet yhteisymmärrystä myöskään Venäjä-pakotteista puhuttaessa. Lea Mäkipään mukaan Suomi kärsii pakotteista eniten, kun taas Pauli Kiuru muistutti, että Suomen pitää olla viiteryhmälleen lojaali, koska valinta tehtiin jo vuonna 1995 EU:hun liittymisen myötä.

Kansa pitää Venäjää suurempana uhkana kuin aiemmin, mitä Kiuru pitää ymmärrettävänä.

– Tiettyä realismia on tullut lisää. Sinisilmäiseen naiiviuteen ei ole varaa Venäjän kehityksen suhteen. Olen erittäin pettynyt siitä,  että Venäjä näyttää menettäneen mahdollisuuden liittyä demokraattisten maiden joukkoon ja toimia avoimesti kansainvälisessä yhteistyössä.

Mäkipään mukaan erityisesti itärajalla pelätään pikemminkin talouden heikentymistä pakotteiden myötä.

Ruotsin vaalitulos yllätti

Nettistudiossa käsiteltiin myös Ruotsin vaaleja, joissa maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit saavutti suurvoiton.

Kokoomuksen Pauli Kiurun mukaan kansa lähetti poliitikoille selkeän viestin.

– Kahden suurimman puolueen on Ruotsissa nyt mietittävä, mikä kansan viesti oli ja miten siihen aiotaan reagoida omissa ohjelmissa.

Perussuomalaisten Lea Mäkipää piti länsinaapurin vaalitulosta ja hallituspuolue kokoomuksen romahdusta yllättävänä. 

– Kyllähän se ihmetyttää. Ruotsin taloushan on hyvässä kunnossa esimerkiksi Suomeen verrattuna. Siitä kansan tyytymättömyys ei siis kumpua.