Olutbuumi valtaa Italiaa – maassa yli 700 pienpanimoa

Olut maistuu italialaisille siihen malliin, että edes talouskriisi ei ole koskettanut tätä nopeasti kasvavaa alaa.

Ulkomaat
Yleisöä.
Petri Burtsov/ Yle

Italia tunnetaan kaikkialla maailmassa laadukkaista viineistään. Viime vuosina maassa ollaan alettu tuottamaan kuitenkin myös laadukkaita pienpanimo-oluita, jotka ovat voittaneet runsaasti palkintoja.

Olutvallankumous sai alkunsa Pohjois-Italiasta, missä keskieurooppalaisen olutkulttuurin vaikutus inspiroi paikallisia pienpanimoita. Italian olutpääkaupunki on kuitenkin kiistatta Rooma, missä nuoret maistelevat nykyään mieluummin gourmet-oluita kuin laatuviinejä.

Nainen baaritiskillä.
Petri Burtsov / Yle

Italiassa on yli 700 pienpanimoa, enemmän kuin olutmaa Belgiassa.

Andrea Turco

Roomassa järjestetyillä Fermentazioni-pienpanimomessuilla tunnelma oli suomalaisesta näkökulmasta outo. Kukaan tuhansista messuvieraista ei ollut humalassa ja oluista puhuttiin kuin hienoimmista juustoista ja viineistä. Messuilla ollut johtava olutasiantuntija Andrea Turco kuitenkin toppuutteli.

– Verrattuna viinikulttuuriin tunnelma täällä on paljon rennompi ja helposti lähestyttävämpi. Meillä ei ole elitististä mainetta ja tämä vetoaa erityisesti nuoriin, hän sanoi.

Pienpanimoteollisuus kasvaa kovaa vauhtia

Koko Italian oluttuotannosta pienpanimot vastaavat vasta alle kahdesta prosentista. Määrällisesti niitä on kuitenkin valtavasti ja tuotantomäärät vielä pieniä.

– Italiassa on yli 700 pienpanimoa, enemmän kuin olutmaa Belgiassa. Suurin osa näistä on kuitenkin yhden tai kahden työntekijän panimoita, Turco kertoo.

Meillä ei ole elitististä mainetta ja tämä vetoaa erityisesti nuoriin.

Andrea Turco

Ulkomailla italialaiset oluet ovat saaneet osakseen runsaasti huomiota ja palkintoja. Erityisesti Yhdysvalloissa, missä pienpanimokulttuuri on vahva, italialaiset oluet käyvät kaupaksi.

Turcon mukaan oluen suosiosta kertoo paljon se, ettei talouskriisi ole vaikuttanut siihen millään tavalla. Hän tosin muistaa toistuvasti mainita, miten valtava byrokratia tekee yrittäjän elämän vaikeaksi, eikä valtio tue oluenvientiä millään lailla.

”Ovatko suomalaiset valmiita maksamaan laadukkaista oluista?”

Yksi Fermantazioni-messujen näytteilleasettajista on lombardialainen Brewfist-pienpanimo. He kertovat vievänsä paljon oluitaan ulkomaille esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Ison-Britanniaan. Suomikin markkina-alueena kiehtoisi.

Kaksi miestä kohottamassa maljaa kameralle.
Petri Burtsov / Yle

– Tiedämme, että teillekin olut maistuu. Mutta oletteko valmiita maksamaan korkeamman hinnan laadukkaasta oluesta? Brewfistin Lino Lucarelli kysyy.

Italiassa oluen laatu on kaikki kaikessa. Maassa, jossa ruoka on todellinen intohimo, oluen juominen yhdistyy usein laadukkaaseen ruokaan. Olutta ei juoda humaltumisen vaan makuelämyksen tähden.

Petri Burtsov / Yle Uutiset, Rooma