Kahvipussi muuntuu elegantiksi iltalaukuksi ja kännykkäkoteloksi

Vanhoista kahvipusseista voi tehdä muutakin kuin perinteisiä kauppakasseja. Pussinsuikaleista syntyy juhlavia asusteita, joita kelpaa esitellä hienommissakin tilaisuuksissa. Ympäristöystävällistä askartelua voi opiskella kirjoista ja kursseilla.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Monelle ovat tuttuja punaruskeat kauppakassit, joista kahvimerkinkin vielä tunnistaa. Modernit kahvipussiaskartelut eivät kuitenkaan ole mitään mummokasseja. Kädentaidon opettaja Sari Haavisto lataa pöydälle kultaisen pikkulaukun, metallinhohtoisia kännykkäkoteloita, koreja ja erilaisia koristeita.

– Kahvipusseista voi tehdä melkein mitä vain. Uusi upeita värejä saa, kun hankkii kahvipaketteja ulkomailta. Esimerkiksi pieniin virsuihin yhdistin sveitsiläisiä ja suomalaisia kahvipaketteja, Sari Haavisto kertoo.

Kahvipussiaskartelu on halpa ja ympäristöystävällinen harrastus. Pussien lisäksi myös muita materiaaleja hankitaan käytettyinä.

– Kultaiseen iltalaukkuun tein kantohihnan ja soljen kirpputorilta löytämästäni vyöstä. Kierrätys on tässä kaiken ideana.

Tuohitöiden moderni muoto

Kahvipussiaskartelu on läheistä sukua tuohitöille. Punonta on sama, vain materiaali toinen. Tuohitaitajat ovat perinteisesti miehiä,

Olen itse opetellut kantapään kautta.

Sari Haavisto Tampereelta

mutta kahvipussiaskartelu on etupäässä naisten harrastus.

Sari Haavisto on pitänyt ensimmäisen kahvipussikurssinsa yli 10 vuotta sitten. Tänä syksynä Ahjolan kansalaisopistossa Tampereella alkaa kaksi uutta kurssia.

– Se saattaa alkuun tuntuu vähän hankalalta, mutta kun lähdetään liikkeelle ihan yksinkertaisesta peruspunonnasta, niin kyllä tämän kaikki oppivat.

Kun taidot kehittyvät, haasteita riittää. Sari Haaviston mukaan valmiita malleja ei aina löydy.

– Olen itse opetellut kantapään kautta – ei ole ollut mummoa opettamassa. Esimerkiksi sarven muotoinen kori oli haastava, sillä muotoa ei löytynyt mistään kirjoista. Aikani pyörittelin käsissäni tuohesta tehtyä sarvea ja sitten keksin, miten se tehdään.

Kursseille tunkua

Kahvipussiaskartelu kiinnostaa, sillä Ahjolan kansalaisopiston syksyn kursseille on enää jonotuspaikkoja. Harrastuksessa pääsee alkuun myös yksin.

– Esimerkiksi Sirpa Kontio-Nikaman Kahvipussin uusi elämä ja Seija Saarisen Kahvipussin uusi ulottuvuus ovat hyviä perusteoksia.

Kultaisen iltalaukun kanssa aika katosi.

Sari Haavisto Tampereelta

Netistä myös löytyy tietoa, jos ei kursseille mahdu. Sari Haaviston mukaan tosin harrastajan täytyy varautua siihen, että aikaa menee.

– Pienen korin tekoon meni työpäivän verran, noin kahdeksan tuntia. Mutta kultaisen iltalaukun kanssa aika katosi enkä huomannut ottaa aikaa. Tämä on vain niin mielenkiintoista ja kivaa.