Alastomuutta sensuroidaan postimerkeistä mustalla tussilla

Suomen Postin julkaisemat Tom of Finland -postimerkit eivät ole suinkaan ainoita merkkejä, jotka saattavat joutua sensuroiduiksi esimerkiksi arabimaissa. Yle Tampere testaa, miten Venäjällä suhtaudutaan viime viikolla julkaistuihin homoeroottisiin postimerkkeihin.

Kotimaa
Tom of Finland -postimerkkejä
Yle

Musta tussi kaivetaan toisinaan esiin, kun länsimaisten postimerkkien alastomat ihmishahmot koetaan loukkaavana. Näin tiedetään toimitun muun muassa joissakin muslimimaissa.

– Jos vastaanottomaassa on tarkkaa joukkoa, he ovat peittäneet mustalla tussilla sen kuvan, jota ei haluta näyttää, kertoo Posti Itellan kehitysjohtaja Markku Penttinen.

Monet maat ovat julkaisseet vuosien varrella postimerkkejä, joiden kuva-aiheina ovat alastomia ihmisiä esittävät taideteokset. Penttisen mielestä postin pitäisi mennä kuitenkin perille kaikkialla maailmassa vaikka postimerkin kuvista huolimatta.

– Jos lähetys täyttää Maailman postiliiton vaateet, ei ole perusteltua kieltäytyä vastaanottamasta sitä.

Mieti mikä merkki mihinkin maahan!

Itella Posti Oy julkaisi viime viikolla postimerkkiarkin, jossa on kolme Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen piirtämää homoeroottista kuvaa. Kehitysjohtaja Markku Penttinen kehottaa miettimään, minkä merkin valitsee mihinkin maahan.

Pyrimme valitsemaan kuvat Touko Laakosen tuotannon sovinnaisemmasta päästä.

Petri Pohjolainen

– Jokainen voi tietysti päättää sen itse. Joku muu merkki voi toimia paremmin, koska on mahdollista, että Tom of Finland -merkki tuhotaan siten, ettei vastaanottaja näe kuvaa, Penttinen pohtii merkkien kohtaloa Venäjällä.

Venäjällä on voimassa laki, joka kieltää välittämästä alaikäisille tietoa homoseksuaalisuudesta. Tästä huolimatta Penttinen uskoo Tom of Finland - postimerkkien vievän lähetykset perille siellläkin.

Palautevyöry Tom of Finland -merkeistä

Itella Postin tuotepäällikkö Petri Pohjolaisen mukaan Tom of Finland -postimerkkiarkkista ei haluttu tehdä tarkoituksella provokatiivisia. Postimerkkien vastaanotosta mm. Venäjällä ja arabimaissa keskusteltiin suunnittelun aikana. Toisaalta mistään maasta ei ole virallisesti tullut ohjeistusta postimerkkiin sopivista aiheista.

– Riskianalyysia käytiin läpi. Pyrimme valitsemaan kuvat Touko Laakosen tuotannon sovinnaisemmasta päästä.

Tom of Finland -postimerkit ovat aiheuttaneet varsinaisen palautevyöryn.

– Palautetta on tullut paljon enemmän kuin muista merkeistä, sekä myönteistä että kielteistä. Meitä on kehuttu ennakkoluulottomuudesta, Pohjolainen kertoo.

#TomofRussia-testi kiinnostaa maailmalla

Minusta on hienoa, että tätä kokeillaan. Mielenkiinnolla seuraan, menevätkö paketit perille.

Petri Pohjolainen

Yle Tampere on aloittanut pienen testin seuratakseen, miten Venäjän posti ja tulli suhtautuvat homoeroottisiin postimerkkeihin. Lähetimme Tampereelta 9. syyskuuta Moskovaan ja Pietariin kaksi postipakettia ja kaksi kirjettä, jotka on maksettu joko kokonaan tai osittain Tom of Finland-postimerkeillä.

Nyt paketit ovat Venäjän tullissa, kertoo postin lähetysseuranta. Postissakin seurataan uteliaana, miten Yle Tampereen postikokeilulle käy.

– Minusta on hienoa, että tätä kokeillaan. Mielenkiinnolla itsekin seuraan, menevätkö paketit perille, sanoo tuotepäällikkö Petri Pohjolainen.

#TomofRussia -testi on herättänyt mielenkiintoa myös kansainvälisesti etenkin sateenkaariväen keskuudessa. Kokeesta on uutisoitu mm. venäjäksi, englanniksi ja saksaksi verkkojulkaisuissa, blogeissa ja monissa sosiaalisen median palveluissa.

Kerromme postipakettien kulusta ja kirjeiden perillemenosta Twitterissä #TomofRussia-tunnisteella.