Löfven: Kaikkien demokraattisten puolueiden pitää ottaa vastuunsa

Hallitustunnustelija sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven aikoo ottaa ensin yhteyttä ympäristöpuolueeseen, sitten vasemmisto-, keskusta- ja kansanpuolueeseen.

Ulkomaat
Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Stefan Löfven kävi äänestämässä vaimonsa Ulla Löfvenin kanssa Tukholmassa sunnuntaina.
Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Stefan Löfven kävi äänestämässä vaimonsa Ulla Löfvenin kanssa Tukholmassa sunnuntaina.Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven valmistautuu käynnistämään hallitusneuvottelut, Ruotsin tiedotusvälineet kertovat. Sosiaalidemokraattien johtoryhmä on kokoustanut Tukholman keskustassa koko aamun. Löfven vetoaa puolueisiin yhteistyön tekemiseksi perinteisten vasemmisto- ja oikeistolinjojen ylitse.

– Kaikkien demokraattisten puolueiden pitää ottaa vastuunsa. Meillä on ihan uusi ja ainutlaatuinen poliittinen tilanne, ja kaikkien pitää suhteuttaa toimintansa siihen, hallitustunnusteluja johtava sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Stefan Löfven sanoi.

Löfven korostaa, että maahanmuuttokriittiselle ruotsidemokraateille ei saa antaa vaikutusmahdollisuuksia valtiopäivillä. Ruotsidemokraatit oli valtiopäivävaalien suurin voittaja. Se yli kaksinkertaisti kannatuksensa neljän vuoden takaisesta, ja se sai 12,9 prosenttia äänistä.

– He eivät jaa käsitystämme, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. En väitä, että heidän äänestäjänsä ajattelisivat niin, mutta mielestäni puolue ei usko ihmisten samanarvoisuuteen. Minä en aio tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, Löfven painotti.

Löfven aikoo aloittaa hallitustunnustelut ensimmäisenä ympäristöpuolueen kanssa. Sen jälkeen hän neuvottelee vasemmistopuolueen kanssa. Hän aikoo ottaa yhteyttä myös keskusta- ja kansanpuolueeseen, jotka ovat aiemmin kuuluneet porvariallianssiin.

– Haluan kokeilla erilaisia ehdotuksia, ja siksi olen ojentanut käteni, Stefan Löfven totesi.

Reinfeldtin seuraajaksi neljä nimeä

Vaalit hävinnyt pääministeri Fredrik Reinfeldt on jättänyt eroilmoituksensa valtiopäivien puhemiehelle maanantaina iltapäivällä. Hän ilmoitti yöllä jättävänsä myös maltillisen kokoomuksen puoluejohtajan tehtävät. Ruotsin tiedotusvälineet nostavat neljä nimeä hänen seuraajaehdokkaakseen.

Suomessa näistä tunnetuin lienee Reinfeldtin hallituksen valtiovarainministeri Anders Borg. Borg on kuitenkin maanantai-iltapäivänä ilmoittanut, että hän ei ole kiinnostanut puoluejohtajan tehtävästä. Hän jättää puoluepolitiikan.

– Olen viihtynyt valtiovarainministerinä. Se on ollut minulle sopiva rooli. Yritän löytää uuden työn mahdollisimman nopeasti, Anders Borg sanoi.

Reinfeldtin seuraajaehdokkaina mainitaan kaksi muuta Reinfeldtin ministeriä: sosiaalivakuutusministeri Ulf Kristesson ja infrastruktuuriministeri Catharina Elmsäter-Svärd.

Lisäksi esillä on ollut Anna Kinberg Batran nimi. Hän on maltillisen kokoomuksen valtiopäiväryhmän puheenjohtaja.

– Paljon on kiinni siitä, mihin suuntaan maltillinen kokoomus kehittyy. Iso kysymys on, arvioidaan maltillisten asettautuminen porvarikentän keskiosaan uudestaan, toimittaja Anita Kratz pohtii sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).