1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sirkuspelle Hermanni

Simo Ojanen: Näin syntyi Pelle Hermanni ja sille puisto

Kahden tyttären iltasatuhetket isän kanssa saivat aikaan sadun, joka on viihdyttänyt tuhansia ja taas tuhansia lapsia vuosikymmenien ajan. Sympaattisen Pelle Hermannin tarina kulki television kautta myös muun muassa puistoon, joka on nyt valittu Suomen parhaaksi leikkipaikaksi.

Pelle Hermanni Kuva: Yle

Olipa kerran sirkuspelle, alkoi iltasatu, jonka isä keksi omasta päästään kahdelle tyttärelleen. Pellen tarina valloitti tyttäret, joten he pyysivät isää kertomaan siitä ilta toisensa jälkeen. Muiden lasten onneksi hän ymmärsi kirjoittaa tarinat talteen satuhetken päätteeksi.

Tytöt halusivat kuulla aina lisää siitä sirkuspellestä.

Pelle Hermannin tarinan kehittäjä Simo Ojanen

Pelle Hermanni löysi tiensä myös muiden lasten kotiin, kun lastenohjelma Pikku Kakkoseen etsittiin uusia tarinoita. Isä, Simo Ojanen, päätti lähettää oman satunsa televisioon. Ei aikaakaan kuin Pelle Hermanni nousi suureen suosioon. Ohjelmaa esitettiin televisiossa vuosina 1978 - 1988. Uusintojen kautta tarina tuli tutuksi myös 2000-luvun lapsille.

Hermanni on kaikkien tavoitettavissa

Pelle Hermannin tarinaa ei ole haluttu kaupallistaa, joten hahmon näkyvyys on ollut rajattua. Porilaisen isän kehittämää tarinaa haluttiin kuitenkin tuoda esiin sen kotikaupungissa jollakin tavalla. Siitä syntyi ajatus suuresta leikkipuistosta, joka on nyt valittu Suomen parhaaksi leikkipaikaksi Ylen äänestyksessä.

– Alun perin Porin kaupunginkirjastoon suunniteltin Pelle Hermannin kahvilaa. Koska kaupallisuus ei sopinut ajatusmaailmaan, syntyi idea kaikille avoimen puiston perustamisesta, kertoo Simo Ojanen.

Puistosta tuli upea ja sen avajaiset olivat kuin suuri kansanjuhla.

Pelle Hermannin tarinan kehittäjä Simo Ojanen

Ojasen mukaan puisto tehtiin yhteistyössä Pikku Kakkosen kanssa. Sinne saatiin rakennettua tarkat kopiot ohjelmassa esiintyneistä asuntovaunusta ja äitiliinin mökistä. Niiden ympärille perustettiin leikkipuisto, joka saavutti suuren suosion heti avajaispäivästä alkaen. Nyt puisto on levittäytynyt laajalle alueelle Porin Kirjurinluodossa. Idean isä näkee kehityksen pääosin myönteisenä.

– On erittäin hieno asia, että puisto on laajentunut. Mietin vain, että onko nyt enää varaa lisätä mitään vai tuleeko puistosta jo sitten liian laaja, Ojanen pohtii.