Autokolari teki raavaasta painijasta herkän runoilijan

Oululainen, Haukiputaalla syntynyt Osmo Hekkala tunnetaan raskaan sarjan painijana ja poliittisena vaikuttajana.

Osmo Hekkala (Kirjailija)
Osmo Hekkala
Yle

14.syyskuuta 70 vuotta täyttänyt oululainen Osmo Hekkala on kokenut politiikan ja urheilun eri vuosikymmenet. Hekkala on toiminut muun muassa TUL:n varapuheenjohtajana ja valtion liikuntaneuvoston jäsenenä. Paikallisella tasolla hän on toiminut myös TUL:n Oulun piirin puheenjohtajana sekä Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan varapuheenjohtajana. Politiikassa vasemmistoliiton väriä tunnustava Hekkala toimi Oulun kaupunginvaltuustossa viisi kautta.

MM-kilpailujen raskaan sarjan nelossija Toledossa, USA:ssa jäi Hekkalan suurimmaksi painisaavutukseksi. Painin nykytila huolestuttaa.

– Katselin juuri Muhoksen painien tuloksia sanomalehdestä. Poika- ja tyttösarjoissa oli osallistujia, mutta mihin on hiipunut aikuispainijoiden joukko? Etelä-Pohjanmaalla on vielä aikuisikäisiä painijoita, mutta johonkin he Oulun seudulla ja muuallakin häipyvät, Hekkala ihmettelee.

Molskilta runojen pariin

Kirjalliset harrastukset liittyvät läheisesti Hekkalan liikuntaharrastuksiinsa sekä nuoruuden asuinpaikkaan, Kellon Piimäperään.

päätin, että en enää revi runojani, vaan laitan ne kirjan kansien sisään

Osmo Hekkala

– Kun olin oululaisen Kansan Tahdon toimitusjohtajana, väheksyin omia pöytälaatikkorunojani. Sitten kun meinasi lähteä henki autokolarissa, niin kirjoitin ulos ajatukseni ja päätin, että en enää revi runojani, vaan laitan ne kirjan kansien sisään. Näin syntyi ensimmäinen runoteokseni, Hekkala kertoo.

Osmo Hekkalalta on ilmestynyt kolme runoteosta. Lisäksi hän on yksi kirjoittajista Raskaan sarjan runoja -kokoelmassa.