"Vesi oli kylmää, juostiin takaisin saunaan" – Ystäväperhe tarjoaa ulkomaiselle opiskelijalle kurkistuksen arkeen

Ulkomaiset korkeakouluopiskelijat jäävät helposti pyörimään keskenään opiskelija-asuntoloihin. Mikkelissä vapaaehtoinen ystäväperhe voi avata ovia suomalaiseen elämänmenoon.

ilmiöt
Nalle Velling, Anton Laukkanen ja Minh Hoang
Suomalainen luonto on elämys ulkomaiselle opiskelijalle.

Mikä sen suomalaisempaa kuin pyrähdys saunasta järveen ja takaisin. Mikkeliin yliopistokeskukseen Aalto-yliopistoon opiskelemaan tullut vietnamilainen Minh Hoang pääsi kokemaan kuuman ja kylmän perisuomalaisen yhdistelmän ystäväperheensä kanssa.

– Vesi oli tosi kylmää. Juostiin äkkiä takaisin. Kokemus oli minulle kuitenkin arvokas, pidän saunomisesta.

Ystäväperheen kanssa Minh Hoang on myös kulkenut luonnossa ja laittanut ruokaa. Ystäväperhe on muodostunut tärkeäksi, sillä kotona Vietnamissa odottaa lähes samanikäinen pikkuveli kuin ystäväperheen Anton on. Nauraen Minh mittaa, miten paljon Anton on kasvanut sitten viime näkemän.

– On jännää, kun veli on melkein saman ikäinen ja minä taas olen melkein saman ikäinen kuin tämän ystäväperheen tytär. Yhdessäolo helpottaa koti-ikävää.

– Did you miss me, Anton?

Ystäväperheen äiti Nalle Velling tulkkaa, kun 10-vuotias Anton ei ymmärrä, mitä Minh kysyy.

– Yes, kuuluu Antonin vastaus.

Suomenkielinen sanavarasto Minh Hoangilla ei ole vielä kovin laaja, mutta innostus kieleen on syttynyt.

– Kiitos, moi moi ja minä rakastan. Olen täällä vielä yli vuoden, ja toivottavasti ehdin vielä oppia kieltä lisää.

"Barbeque ei tarkoittanutkaan, että kokki tulee kotiin"

Ystäväperhetoiminnan tarkoitus on tarjota kurkistus suomalaiseen arkeen. Toiminta on vapaaehtoista. Vaihto-opiskelijatoiminnasta poiketen ystäväperhe ei majoita opiskelijaa, vaan yhdessä päätetään, miten usein nähdään ja mitä silloin tehdään.

Velling ja hänen miehensä kuulivat ystäväperhetoiminnasta radiosta pari vuotta sitten, ja innostuivat oitis mukaan.

– Toisistamme tietämättä olimme kuunnelleet samaa ohjelmaa, ja koska molemmat olemme olleet vaihto-opiskelijoita, heti haluttiin ottaa tällainen ystäväopiskelija. Tämä on tavallaan kevytversio, tässä ei olla koko ajan vastuussa tästä opiskelijaystävästä. Useinhan he ovat jo aikuisiakin.

Mikkeliläisen Nalle Vellingin perheelle Minh Hoang on jo kolmas ystäväperhetoiminnan kautta tutuksi tullut opiskelija.

– Ensimmäinen ystävämme oli ranskalainen, toinen bangladeshilainen. Jokainen on ollut erilainen persoona. Bangladeshilaiselle opiskelijalle oli yllätys, mitä grillaaminen, barbeque, Suomessa tarkoittaa. Hän ajatteli, että se tarkoittaa, että kotiin tulee kokki, joka tekee ruokaa. Meillä barbeque olikin se, että tehtiin nuotio takapihalle, ja siinä paistettiin makkaraa, kertoo Nalle Veling.

Sama bangladeshilainen opiskelija kertoi ystäväperheen äidille suuresta metsästä, joka oli pelottava.

– Ilmeni, että hän tarkoitti muutaman puun rykelmää opiskelija-asuntolan lähellä, sanoo Nalle Velling.

Englanti harjaantuu

Neljäsluokkalainen Anton Laukkanen kertoo, että ystäväopiskelijoiden kanssa englantia on tullut harjoiteltua tavallista enemmän. Myös eri maiden liput ja päämiehet ovat tulleet tutuksi.

– Siinä oppii ihmisistä paljon. Oppii tuntemaan ulkomaalaisia, että jos menee ulkomaahan, niin siellä voi soittaa ystävälle ja pyytää vaikka yösijaa.