1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Israel avasi pohjoismaiden ensimmäisen kunniakonsulaattinsa Vaasaan

Israelin kunniakonsuliksi valittu Fredrik Ekholm on yrittäjänä tuonut kosmetiikkatuotteita Israelista Suomeen. Israelin kunniakonsulaatin tulemiseen Vaasaan auttoivat hänen henkilökohtaiset suhteensa. Kunniakonsulaatin toivotaan edistävän maiden välisiä kulttuuri- ja kauppasuhteita.

Kotimaan uutiset
Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel ja Israelin kunniakonsuli Fredrik Ekholm.
Israelin Suomen suurlähettiläs Dan Ashbel ja Israelin kunniakonsuli Fredrik Ekholm Vaasassa.

Israelin Kunniakonsuliksi nimetty Fredrik Ekholm sanoo, että kunniakonsulaatin tehtävä on edistää Israelin ja Suomen välisiä suhteita. Myös oikean tiedon antamisen Israelista hän pitää tärkeänä.

– Henkilökohtainen tehtäväni on edistää liiketoimintaa ja parantaa kontakteja Israelin ja Suomen välillä. Lisäksi haluan antaa oikeaa tietoa Israelista, sillä mielestäni maan asioista annetaan paljon väärää tietoa ja jopa valheita, Ekholm määrittelee.

Israelin ensimmäinen kunniakonsuli Suomessa

Fredrik Ekholm on aiemmin toiminut Beninin kunniakonsulina Suomessa. Hänen rakennusyrityksensä on urakoinut Beninissä koulun ja sairaalan. Ekholm on ollut pari vuosikymmentä mukana yrityksessä, joka tuo kosmetiikkatuotteita Israelista Suomeen.

– Vaasan seudulla on paljon kansainvälisiä yrityksiä ja Israelissa toimii runsaasti korkean teknologian yrityksiä. Mielestäni Vaasan seudulla ja Israelilla on paljon annettavaa toisilleen, Ekholm uskoo.

Myös Israelin suurlähettiläs Dan Ashbel toivoo, että seutu pääsisi hyötymään Israelin yrityksistä. Kolmevuotisen Suomen komennuksensa aikana hän on käynyt jo kolmesti Vaasassa.

– Israelissa toimii enemmän startup-yrityksiä kuin koko Euroopassa yhteensä. Israelissa on vahva kehitysyrittämisen perinne. Toivoisin myös, että alueen korkeakoulut voisivat hyötyä yhteistyöstä, Ashbel sanoo.

Politiikkaa ei voi ohittaa Israelista puhuttaessa

Fredrik Ekholmilla on lähes parin vuosikymmenen kokemus kansainvälisen kristillisen kauppakamarin puheenjohtajuudesta. Israelista puhuttaessa hän ei voi olla sivuuttamatta myöskään lähi-idän alueen politiikkaa.

– Israel on pieni valtio, vain vanhan Vaasan läänin kokoinen, silti se on lähes joka päivä uutisissa. Se on jollain tavalla maailman keskipisteenä ja sen asioista ollaan kiinnostuneita. Mielestäni Israelia syytetään liian usein alueen konflikteista, vaikka nähdäkseni Israel on vain puolustanut omaa aluettaan ja sillä on siihen myös oikeus, Fredrik Ekholm sanoo.

Lue seuraavaksi