1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vihreät lähtee hallituksesta, jos ydinvoimalupa hyväksytään

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on kertonut, että hän tuo torstaina hallituksen istuntoon puoltavan luvan Fennovoiman periaatepäätöksen muuttamisesta. Fennovoima on rakentamassa voimalan Pyhäjoelle.

Vihreiden puheenjohtaja ja ympäristöministeri Ville Niinistö. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vihreät lähtee hallituksesta, jos hallitus esittää Fennovoiman ydinvoimaluvan muutoksen hyväksymistä. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö kertoi asiasta iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kertoi tänään, että hän aikoo tuoda torstaina valtioneuvoston käsittelyyn puoltavan luvan Fennovoiman periaatepäätöksen muuttamisesta. Fennovoima suunnittelee rakentavansa voimalan Pyhäjoelle. Lupaan haettiin muutosta, koska laitoksen tuleva laitostoimittaja, reaktorityyppi ja omistuspohja ovat muuttuneet alkuperäisen periaatepäätöksen hyväksymisen jälkeen.

Niinistö sanoi, että jos lupa hyväksytään istunnossa, hän esittää välittömästi puolueen lähtemistä hallituksesta. Hän huomautti, että yksi Vihreiden ehdoista hallitukseen mukaan lähtemiselle oli se, ettei uusia lupia myönnetä.

Niinistö korosti, että vaikka Vihreät vastustaa kaikkea ydinvoimaa, on Fennovoiman hanke venäläisen Rosatomin kanssa poikkeuksellisen huono.

- On varsin erikoista, että joku rationaalinen ihminen voi ajatella tätä hanketta kannattavansa, hän sanoi.

Niinistö kohdisti sanansa erityisesti päähallituspuolueille Kokoomukselle ja SDP:lle. Hän kummasteli erityisesti sitä, että Suomi on hankkeen myötä lisäämässä energiariippuvuuttaan Venäjästä.