Muslimiyhteisön sisäinen lähde: Suhtautuminen Syyriaan lähtöön muuttui ISISin myötä

Syyriaan lähteneitä suomalaisia läheltä seurannut muslimi kertoo, että vielä viime vuonna Syyriaan menoa pohdittiin suht yleisesti joissakin sunnimuslimipiireissä. Kimmoke lähteä olivat Syyrian presidentin al Assadin julmuudet. Kun ISIS on tullut mukaan kuvioihin, lähtöä ei enää katsota hyvällä.

Kotimaa
Syyrian armeijan sotilas ampui kohti kapinallisia Golanin kukkuloilla maanantaina.
Syyrian armeijan sotilas ampui kohti kapinallisia Golanin kukkuloilla maanantaina.Menahem Kahana / AFP / Lehtikuva

A-studio haastatteli yhtä muslimiyhteisön jäsentä, joka on seurannut Syyriaan lähteneitä lähietäisyydeltä. Hän ei esiinny nimellään, mutta haluaa kertoa, miksi moni koki viime vuonna velvollisuudekseen lähteä "auttamaan" muslimiveljiä ja -sisaria Syyriaan.

– Vuosi sitten suurin osa levitetyistä raakuuksista oli Assadin joukkojen rikoksia siviilejä vastaan. Tilanteen hirvittävyys ja sen uskonnollinen puoli sai monet lähtemään, hän kertoo.

Hän korostaa, että lähtökohta viime vuonna oli aivan toisenlainen kuin nyt. Diktaattorimainen Bashar al Assad kaasutti syyrialaisia hengiltä, ja fatwoja eli uskonnollisia lausumia avun antamisesta antoivat muun muassa Egyptin ja Syyrian uskonoppineet.

– Syyrian tilanne kosketti syvästi muslimeita Suomessa. Moni pyöritteli lähtöä mielessään. Viime vuonna oli aika lailla ilmassa yleisesti se vaihtoehto tietyissä piireissä, hän kuvaa.

Kun al Assadia vastustavat joukot alkoivat tappaa toisiaan – eli sunnit sunneja – ja asetelma muuttui kaoottisemmaksi, ilmapiiri muuttui Suomessakin.

– Viimeistään sen jälkeen kun kapinalliset alkoivat taistella keskenään, on yhä useampi kyseenalaistanut lähdön järkevyyden. ISIS:in tulo uutisten keskipisteeksi on entisestään saattanut alueelle lähdön huonoon valoon.

ISIS vetoaa vain ääriainekseen

Hänen havaintojensa mukaan suhtautuminen on vuoden aikana todella muuttunut.

– Tuskin kukaan enää avoimesti kannustaa lähtemään, päinvastoin. Yhteisön sisällä tuntuvat nyt kaikki olevan sitä vastaan.

– Ne jotka ovat katsoneet Syyriaan lähtöä hyvällä, ovat varmaan aiemminkin olleet vähemmistö Suomen muslimeista, hän huomauttaa.

Muslimiyhteisön aktiivisena jäsenenä hän ei ymmärrä, keneen ISISin raa'at videot vetoavat, paitsi ääriainekseen.

– Porukka johon lähteminen vetoaa, pienenee koko ajan. Luulen, että tällä hetkellä menee harva ellei ole suuri vakaumus liittyä juuri ISISiin.

Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala toteaa A-studiolle ainoastaan, että viime vuonna koettiin piikki lähtijöissä, mutta ei ole merkkiä siitä, että liikenne olisi "lopullisesti tyrehtymässä".

Lähteemme tietojen mukaan aiemmin lähteneet suomalaiset eivät hakeutuneet juuri ISISiin, vaan lähtivät alueelle ilman tarkkaa suunnitelmaa. Usea päätyi ISISiin, koska sen kerrotaan ottaneen avosylin ulkomaalaisia vastaan nuppilukunsa kasvattamiseksi. Varsinkin arabiaa taitamattomilla tiedetään oleen heikommat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mihin he päätyvät.

– Eihän viime vuonna kukaan edes tiennyt mikä on ISIS! Tässä menee pahasti sekaisin tilanne nyt ja tilanne silloin, kun useimmat ovat lähteneet.

Samalla tiedetään, ettei ISISistä pois lähteminen ole helppoa, vaikka haluaisikin. Myös alueelle meno on vaikeampaa kuin vielä viime vuonna.

Kaikki mustan lipun symppaajat eivät ole ISIS-faneja

ISIS-sympatiaa näkee sosiaalisessa mediassa Suomessa. Alueella olevien statukset ja valokuvat saavat tykkäyksiä. ISISin symbolikseen ottaman mustan lipun kuvia julkaistaan.

Kaikki mustan lipun fanitus ei liity ISISiin, selittää yksi muslimi kosovolaisyhteisöstä, jolla on lippu profiilikuvanaan.

– Se on 1 400 vuotta vanha lippu, jossa on islamin pyhä uskontunnustus, kuin risti Suomen ja Ruotsin lipussa. Kun lippua on poltettu eri maissa, laitoin sen itsekin Facebookiin vastalauseeksi.

– Tämä ISIS-asia on saanut Suomessa naurettavat mittasuhteet. Puhutaan vain ISIS-näkökulmasta ja annetaan kuva, että kaikki muslimit ovat samanlaisia. Ihan sama kuin syyttäisi kaikkia kristittyjä siitä, että Breivik tappoi ihmisiä Norjassa, hän puuskahtaa.

On totta, että ISIS on ominut islamin vanhan lipun itselleen, joskin jo vuosia lippu on liitetty mielikuvissa enimmäkseen äärijärjestöjen Al-Shabaabin ja ISISin toimintaan.

Lipulla saatetaan ilmaista myös toinenlaista protestia. Toinen muslimilähteemme arvelee, että jotkut nuoret viestittävät lipun sympatiseerauksella irtisanoutumista läntisen yhteiskunnan arvoista.

– Heillä, jotka heiluttelevat mustia lippuja, voi olla kaipuu ympäristöön, joka olisi otollisempi oman uskonnon harjoittamiselle kuin Suomi.