Hyppää sisältöön

Netissä enemmän nais- kuin miesvihaa

Internetin keskustelupalstat ja blogit ovat selvästi joko naisten tai miesten suosimia. Sukupuolten välinen ero nettikirjoittelussa näkyy erityisesti blogeissa. Tutkija on huolissaan netin naisvihamielisistä kirjoituksista, joihon liittyy myös ulkomalaisvastaisuus.

Miesten ja naisten sukupuoliroolit näkyvät netissä. Suomalaista blogikirjoittelua tutkiva Tuija Saresma Jyväskylän yliopistosta sanoo, että nettikirjoittelu on erittäin kahtiajakautunut.

Tutkimuksen mukaan kotiblogeissa korostuu se, että naiset ovat kotona ja laittavat ruokaa perheelleen. Miesten blogeissa puolestaan suomalaisia naisia arvostellaan esimerkiksi siitä, että he ovat työelämässä ja matkustelevat, ja kääntävät sitten selkänsä suomalaisille miehille.

– Puhutaan, että Suomi on tasa-arvoinen maa ja jokainen pääsee etenemään omilla kyvyillään sukupuolesta riippumatta. Näissä blogeissa tämä ajatus kyseenalaistuu, ja palataan takaisin 50-luvun ajatteluun, tutkija Saresma kertoo.

Antifeministisiksi kutsutut blogit linkittyvät Saresman mukaan paitsi kansainvälisesti myös kotimaassa maahanmuuttovastaisuuteen. Saresma sanoo huolestuneena, että vihapuheella on vaikutuksia.

– Ilmiö on laajempi kuin odotinkaan. Alussa pidin tätä suomalaisena ilmiönä, mutta se ennemminkin tulee Suomeen muualta.

Maahanmuuttokeskusteluissa kritiikkiä muttei vihaa

Maahanmuuttokriittisen Hommafoorumin valvoja Seppo Saarela sanoo, että toisinaan miesvaltaisen sivuston keskusteluun liittyy naisasioitakin.

– Esimerkiksi Ruotsissa feministinen aloitepuolue on ottanut hyvin maahanmuuttomyönteisen linjan, ja kyllähän vasemmistolaiset täällä Suomessakin ovat samalla linjalla. Kun tällaisia asioita käsitellään, niin kyllä siinä mietitään yleisemminkin miesten ja naisten mielipiteitä, Saarela kertoo.

Keskustelut saattavat käydä kiivaaksi, mutta vihapuheeksi Saarela ei sitä kutsu.

– Kriittisiä äänenpainoja voi olla, ihmiset ilmaisevat itseänsä eri tavalla. Mutta jos puheet menevät räävittömyyksiin, siihen puututaan. Vihapuhe on sellainen sana, että sillä ei ole mielestäni järkevää määritelmää.

Naisten palstoilla ei vihata miehiä

Tampereen yliopiston tutkijan Reija Paanasen mukaan naisvastaisuutta on ollut netissä alusta alkaen, ja sittemmin tekstin lisäksi mukaan on tullut kuvia.

– Ihmiset laittavat omia kuvia enemmän jakoon yleensäkin. Siten jotkut kokevat, että kuvia voi käyttää muihinkin tarkoituksiin, kun ne kerran netistä löytyy.

Paananen uskoo, että kuvatulvaan liittyy myös porno, jota netti on nykyään tulvillaan. Hän huomauttaa, että käyttäjien pitäisi huomioida, mihin tarkoitukseen kuva on julkaistu.

Tutkijat eivät ole löytäneet naisten palstoilla ja blogeissa miesvihamielisyyttä. Monesti miehet ovat lähinnä sivuroolissa tai kokonaan pois näyttämöltä.

Miesten pelit ja naisten perheleikit

Sukupuolijako elää myös nettikeskusteluipalstoilla: miesten foorumit keskittyvät lähinnä tiettyyn harrastukseen ja naisten foorumit arkielämään.

Tietokoneharrastajien suosima Muropaketti-sivuston kohderyhmä on miehet. Sivuston Murobbs-foorumille on rekisteröitynyt yli 140 000 käyttäjää, joista noin 90 prosenttia on miehiä.

– Tietotekniikka on sellainen aihe, että tilastojenkin valossa se näyttää kiinnostavan eniten miehiä.

Naiskeskustelijat viihtyvät puolestaan esimerkiksi Vauva.fi-keskustelusivustolla, joka on päätoimittaja Tytti Kontulan mukaan Suomen suosituin aikakauslehden nettisivusto. Foorumilla puhutaan perhe-elämästä, mutta sen suosituin palsta on Aihe vapaa -otsikon alla.

– Foorumin vakikäyttäjille on muodostunut jo nimitys AV-mamma, joka on ollut mukana ehkä lapsen odotusajasta asti, ja nyt lapsi on jo teini-ikäinen, Kontula kertoo.

Asiattomuuksia mahtuu myös perhe-elämään ja vapaa-aikaan keskittyvissä anonyymeillä keskustelupalstoilla.

Sampsa Kurri sanoo, että Murobbs-foorumilla keskustellaan lähinnä tietotekniikasta. Mukaan mahtuu asiattomuuksiakin, joita joudutaan moderoimaan päivittäin.

– Meillä on yli 140 000 käyttäjää, ja päivittäin tulee tuhansia viestejä, joten kyllä siellä jatkuvasti on kirjoituksia aiheen vierestä.

Kurrin mukaan asiattomuuksia on esimerkiksi alastomuus tai laittomat linkit, jotka poistetaan välittömästi. Tytti Kontulan mukaan Vauva.fi-sivustolta poistetaan päivittäin kymmeniä viestejä. Asialliset viestit ovat kuitenkin usein suoraa puhetta, ja naiset saattavat arvostella tiukoin sanoin – toisiaan.

– Naiset voivat olla erittäin tylyjä toisiaan kohtaan. Miesvihamielisyyttä en ole kohdannut, lähinnä saatetaan sanoa, että taas se mies jätti tuonkin tekemättä, Kontula sanoo.

.
.