Ruotsissa poikkeuksellisen voimakas maanjäristys

Maanjäristyksen voimakkuudeksi on tarkentunut 4,1 Richterin asteikolla. Järinä havaittiin Suomessa asti.

Keski-Ruotsissa Sundsvallin alueella on sattunut poikkeuksellisen voimakas maanjäristys. 

Pian kello 16:n jälkeen Suomen aikaa sattuneen järistyksen magnitudi oli tarkentuneiden tietojen mukaan 4,1, kertoo Svenska Dagbladet. Aiemmin voimakkuudeksi arvioitiin jopa 5,2. Järistyksen keskus oli noin kymmenen kilometrin syvyydessä.

Kyseessä oli ilmeisesti voimakkain Ruotsissa mitattu maanjäristys sitten vuoden 1904, jolloin Ruotsin länsirannikolla lähellä Norjan rajaa mitattiin jopa magnitudin 5,5 järistys.

Tämänpäiväinen järinä ei tiettävästi aiheuttanut merkittäviä tuhoja.

Seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopiston Seismologian instituutista kertoo, että Suomessa näin voimakkaita järistyksiä ei ole sattunut, eikä nykyisen käsityksen mukaan voi edes sattua.

Ruotsi on alttiimpi järistyksille Skandien vuoriston takia. Vanhalta nimeltään Kölivuoristo muodostaa Ruotsin ja Norjan välisen vuorialueen. Lisäksi Etelä-Ruotsissa kulkee muutamia repeämälinjoja, Tarvainen kertoo.  

Seismologian instituutin mukaan myös Pirkanmaalla ja Satakunnassa tehtiin useita järistyshavaintoja. Myös ainakin Vantaallla tehtiin havainto, joka liittynee Ruotsin maanjäristykseen.