Eduskunta avasi ovensa yleisölle

Eduskunnassa on vietetty avoimien ovien päivää. Kansalaiset pääsivät maanantaina tutustumaan eduskuntataloon viimeistä kertaa ennen talon keväällä alkavaa peruskorjausta.

Kotimaa
Yleisö jonottaa eduskuntataloon.
Yle

Eduskuntatalon ovet avautuivat yleisölle maanantaina kello 14, mutta jo paljon sitä ennen innokkaimmat seisoivat malttamattomina jonossa eduskuntatalon edustalla.

- Me tulimme tänne jo yhdentoista aikaan, kertoi jonossa seissyt rouva tovereineen.

Ihmiset pääsivät nyt tutustumaan eduskunnan päärakennukseen viimeisen kerran ennen remonttia.

Eduskunta kiinnostaa

- No yleensä kaikki, mitä täällä eduskunnassa tapahtuu on tietenkin kiinnostavaa. Täällähän päätetään maan asioista. Siksi on erittäin kiinnostavaa tulla katsomaan, minkälainen on se paikka, missä maan asioista pätetään, kertoi eduskuntakierroksella ollut Laila Anttonen.

Osa eduskuntataloon tulleista vierailijoista oli huolestuneita, miten remontti muuttaa taloa.

- Minusta tämä on arvokas talo, kaikki nämä käytävät ja nämä paikat. Mä en haluais muuttaa täällä mitään. Hieman jännityksellä sitä odotetaan, miten tää muuttuu. Nyt piti tulla katsomaan, josko tulee suuria muutoksia, niin onpa nähnyt alkuperäisen, tuumi Anna Niiranen.

Remonttia pieteetillä

Eduskuntalon päärakennuksessa pienempiä remonttitöitä on jo aloiteltu. Päätyportaikoissa muun muassa kunnostetaan kaiteita. Toden teolla remontti pääsee vauhtiin keväällä, jolloin uusitaan muun muassa koko lvi-, turva- ja tietotekniikka sekä sisääntulon pääportaikko ja vesikatto.

Eduskunnan kiinteistöpäällikön Ilona Nokelan mukaan kaikki kunnostustyöt tehdään viimeisen päälle pieteetillä ja kaikki pyritään säilyttämään niin samanlaisena kuin se on mahdollista.

Yksittäisistä korjauskohteista mielenkiintoisin on varmaan istuntosalin katto.

- Katto on tehty sokeriruo´osta, joka oli aikoinaan hyvin edistyksellinen akustiikkamateriaali. Sokeriruokoa on nykyään todella vaikea löytää. Suomesta sitä ei enää löydy mistään ja niin jouduimme etsimään sitä kissain ja koirain kanssa ympäri maailmaa. Lopulta Australiasta löytyi yksi tehdas, jolla oli vielä yksi erä sopivaa sokeriruokoa ja tuotimme sen tänne, kertoo eduskunnan kiinteistöpäällikkö Ilona Nokela.

Valmista 2017

Eduskuntalon päärakennuksen remontti maksaa noin 120 miljoonaa euroa. Sen on määrä valmistua kesällä 2017 niin, että eduskunnan istunnot voidaan aloittaa samana syksynä uudistetuissa tiloissa.