Grana Padano jäi varastohyllyyn Venäjän-pakotteiden takia

Italialaiset parmesaanit kärsivät Venäjän pakotteista kuten Suomen Putin-juustot.

Ulkomaat
Grana Padano juustoa varastoidaan.
Yle

Hyllykilometreittän laadukasta italialaista juustoa odottaa Venäjän vastapakotteiden purkamista. Grana Padano on parmesaanin edullisempi, vähemmän kypsytetty versio.

Tuhannesta maitolitrasta kutistuu ja kypsyy kaksi 40 kilon juustoa. Tukkuhinta on laskenut tänä vuonna kymmeniä senttejä kilolta. Venäjän markkina on ainut, joka on syönyt viime vuodet yhä lisää juustoa – kasvua on ollut noin 30 prosenttia vuodessa.

Suomalaiset juustot pilaantuvat nopeammin kuin italialaiset, joten tappiotkin ovat suuremmat. Suomalaistuottajat kärsivät Venäjän pakotteista EU:n kuudenneksi eniten, italialaiset kahdeksanneksi eniten.

– Tappiota tulee kolmesta suunnasta: Viime vuosien investointeihin käytetyt rahat menetetään. Grana Padanon hinta laskee, kun hyllyt täyttyvät. Juustoon käytetyn maidon tuottajahinta laskee, luettelee tuotemerkin toimitusjohtaja Cesare Baldrighi.

Baldrighin juustot tuotetaan tarkasti: aamu- ja iltalypsyn maidot tuodaan juustolaan, seisotetaan kupariastioissa, lämmitetään, juoksutetaan juustoksi, liotetaan suolavedessä ja muotoillaan muoteissa. Käsityönä juustoja käännellään astioissa, kääritään sideharsoon ja nostellaan vaiheesta toiseen.

– Made in Italy, maatalousekonomian professori Alessandro Olper kuvailee italialaisten juustojen, kinkkujen ja salamien vienti-ideaa. Olper pelkää, että vientikiellon aikana edullisemmat eteläamerikkalaiset juustot vievät markkinat italialaisilta. Silti hän vakuuttaa Italian olevan täysillä EU:n pakoterintamassa.

Makeanhapan maidon tuoksu vaihtuu vahan tuoksuksi varastossa, missä juustokiekot kypsyvät leimattuina. Nuorimmat myydään 12 kuukauden ikäisinä, jalommat kypsyvät kaksi vuotta. Vasaralla koputeltaessa vaihteleva ääni kertoo viallisesta, jatkuva ääni ehjästä juustosta.

Varastossa lepäilee tuhansia keltaisia möykkyjä. Kunhan joku ostaisi.