1. yle.fi
  2. Uutiset

Komeettaa seuraavalle Rosetta-luotaimelle löytyi sopiva laskeutumispaikka

Rosetta-luotaimessa ja sen Philae-laskeutujassa on mukana paljon suomalaista tekniikkaa. Philean on määrä laskeutua komeetalle marraskuussa.

tiede
Komeetta
Komeetta kuvattu Rosetta-luotaimen erikoiskameralla 1000 km päästä 1. elokuuta.ESA / Rosetta / MPS

Euroopan avaruusjärjestö ESA on valinnut Tshurjumov–Gerasimenko-komeetalta paikan, jonne sen Rosetta-luotaimen laskeutuja kiinnittyy marraskuussa.

ESA:n mukaan laskeutumispaikka on yksi viidestä paikasta, jotka valittiin sen jälkeen, kun Rosetta asettui elokuussa komeetan vierelle ja alkoi seurata sitä.

J-nimellä tunnettu laskeutumispaikka tarjoaa Rosettan Philae-laskeutujalle mukaan parhaat mahdollisuudet saavuttaa hankkeelle asetetut tieteelliset tavoitteet, ESA uskoo. Lisäksi laskeutumispaikkaa pidetään turvallisena.

Tshurjumov–Gerasimenkoa on kuvailtu kumiankan muotoiseksi kaksoiskomeetaksi. Philaen laskeutumispaikka kumiankan "otsan" tietämissä.

Philae-laskeutujan kiinnittyminen komeettaan on hyvin hankalaa muun muassa sen takia, että komeetan vetovoima on lähes olematon. Sen takia laskeutujalle on kehitetty "harppuunajalat", joiden avulla sen on määrä saada pitävä ote komeetan pinnasta.

Sata kiloa painava laskeutuja aloittaa laskeutumisensa kymmenen kilometrin korkeudelta komeetasta. Laskeutuminen on määrä toteuttaa 11. marraskuuta.

Komeetan pinnalla se aloittaa tieteellisten kokeiden sarjan. Laskeutuja kykenee muun muassa pureutumaan 30 senttimetrin syvyyteen komeetan pinnan alle. Poraamastaan aineesta se tekee kemiallisia analyyseja.

Rosetta-luotaimella on mukana runsaasti suomalaista tekniikkaa. Ilmatieteen laitos on osallistunut sen suunnitteluun ja rakentamiseen. Patria puolestaan toimitti Rosettan rungon ja sähkövirran jakeluyksiköt.

Tshurjumov–Gerasimenko vasta kakkosvaihtoehto

Rosettan kohde, Tshurjumov–Gerasimenko, ei ollut ESA ykkösvaihtoehto, kun se päätti lähettää luotaimen tutkimaan komeettaa.

Alunperin kohteeksi oli kaavailtu yhdysvaltalaisen tähtitieteilijän Carl Alvar Wirtasen mukaan nimettyä komeettaa.

Wirtasesta jouduttiin kuitenkin luopumaan, koska tammikuuksi 2003 suunniteltu laukaisu epäonnistui Ariane 5 -raketin ongelmien takia, ja uudeksi kohteeksi valikoitui Tshurjumov–Gerasimenko.

Lue seuraavaksi