Suomalaiset haluavat ostaa taidetta - mutta eivät löydä sitä

Tavallisten suomalaisten positiivinen suhtautuminen taiteen hankkimiseen yllättää. Jopa 90 prosenttia on kiinnostunut taiteen ja taidekäsityön ostamisesta. Tämä käy ilmi Teollisuustaiteen liitto Ornamon tuoreesta Taiteen markkinatutkimuksesta.

kuvataide
Taiteen markkinatutkimus -kirja
Yle

Kokoomuksen kansanedustaja, entinen lehtikustantaja, Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Taloustutkimus Oy:n omistaja Eero Lehti ei ole tavallinen suomalainen. Eero Lehti on taiteen suurkuluttaja.

Lehden vapaa-ajan huvila Sipoossa, koti Keravalla ja Taloustutkimus-yrityksen tilat pursuavat taidetta.

– Taiteilijat soittavat. Huutokaupoistakin löytyy. Pitkälti tällä hetkellä luotan Taidekeskus Salmelan Tuomas Hoikkalan neuvoihin. Ostan sieltä. Sen jälkeen kun nämä kanavat ovat yksilön kohdalla avautuneet, taideostoksien väli tihenee kummasti. Silloin kun ostaminen on helppoa niin se myös toteutuu. Taiteilijat ovat aika harvoin hyviä markkinoijia, Eero Lehti toteaa.

Maalaus Eero Lehdestä
Yle

Lehti ilmoittaa olevansa kiinnostunut erityisesti suomalaisesta nykytaiteesta, maalauksista, grafiikasta ja veistoksista. Lehden kokoelma Sipoon huvilalla on kuitenkin perinteisempi: Kokoelmaan kuuluu Suomen kultakauden maalareiden kalliita teoksia, Pekka Halosta ja Eero Järnefeltiä.

Tuoreemmista tekijöistä Lehti on sijoittanut maalareihin kuten jo edesmenneeseen Ilkka Lammiin ja Pasi Tammeen. Molemmat ovat esittävien teosten tekijöitä, joiden maalaustyylissä on vaikutteita sadan vuoden takaisesta realismista. Lehti maksaa yksittäisestä teoksesta yleensä korkeintaan 3 000–5 000 euroa. Mutta niitä on paljon.

Eero Lehti
Eero LehtiYle

Suomalainen on kiinnostuneempi taiteesta kuin luulimmekaan

Teollisuustaiteen liitto Ornamon tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että myös iso osa tavallisista suomalaisista on kiinnostunut hankkimaan kotiinsa taidetta tai taidekäsityötä. Lähes kolmasosa ei kuitenkaan löydä haluamaansa. Taiteen suurkuluttajille tutut taiteen hankkimisen paikat kuten galleriat ovat tavalliselle ihmiselle vieraita.

– Verkossa taide näkyy, mutta näkyy vielä liian vähän. Aika monilla oli se kynnyksen kokemus astua galleriaan sisään. Esimerkiksi osamaksumahdollisuutta ei tunnettu ollenkaan, kertoo tutkimuksen tekijä, taiteen asintuntija Anna Rikkinen Ornamosta.

Taidekäsityöt ovat suomalaisille tutuin taiteen muoto ja niiden hankintapaikat, käsityömyyjäiset. Toisaalta suosituin taiteenlajeista on maalaustaide ja suosittuja ovat myös taidekorut. Yli 4 000 euroa kuukaudessa tienaavat saattavat hankkia myös taidegrafiikkaa.

Nuoret ovat taiteen suhteen avarakatseisimpia. Heitä kiinnostavat myös uudemmat taidemuodot, valokuva, julisteet ja sarjakuva.

Kiinnostuneita taiteenostajia löytyy eri hintaluokista

Tutkimuksen mukaan siis yhdeksän kymmenestä on kiinnostunut ostamaan taidetta. Suurin osa taidetta tai taidekäsityötä hankkineista on maksanut teoksesta tai esineestä alle 100 euroa. Neljäsosa on tehnyt 100–400 euroa maksaneen hankinnan. Yli 1 000 euroa taiteesta on maksanut joka 20.

Maksuvalmiutta suomalaisilta löytyisi kuitenkin enemmänkin. Erityisesti 100–400 euron ja 400–1 000 euron taideostokset kiinnostaisivat entistä useampaa. Jopa yli 1 000 euroa teoksesta voisi maksaa 16 prosenttia suomalaisista. Luvut ovat aikaisempaan tietoon nähden hätkähdyttävät.

– Iso määrä on myös tällaisia ihmisiä, ketkä haluavat sijoittaa yli 2 000 euroa taideteokseen. Niitä on 127 000. Sekin on ihan valtava määrä meitä suomalaisia, Rikkinen sanoo.

Ornamon tutkimus kattaa myös yritysten suhtautumiseen taiteen hankkimiseen. Yritysmaailmassakin taidehankinnat kiinnostavat, mutta tietoa ja osaamista puuttu.

Tutkimukseen vastasi reilu tuhat 15–79-vuotiasta suomalaista. Yrityshaastatteluihin osallistui 100 vähintään 250 henkilöä työllistävien yritysten taidehankinnoista päättäviä. Tutkimus tehtiin Euroopan sosiaalirahaston rahoituksella.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus