1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Rinne menisi Vapaavuorta pidemmälle: Harkitsisi lisäaikaa TVO:lle

Kokoomuksen hallituskumppanien SDP:n, RKP:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat tukevat Fennovoiman hanketta.

Antti Rinne kommentoi ydinvoimaesitystä SDP:n puoluetoimiston edessä Helsingissä maanantaina. Kuva: Roni Rekomaa

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne sanoi maanantai-iltana, että on elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kanssa samaa mieltä Fennovoiman ydinvoimaluvasta. Vapaavuori esittää, että Fennovoiman ydinvoimalan aiempaa periaatepäätöstä muutetaan niin, että yhtiö voi toteuttaa hankkeen venäläisen Rosatomin kanssa.

Rinne on sen sijaan eri linjoilla Vapaavuoren esityksestä, että Teollisuuden voima TVO ei saisi ydinvoimaluvalleen hakemaansa lisäaikaa.

– TVO:n osalta haluan harkita tilannetta vielä. Olisiko sittenkin järkevämpää viedä tässä tilanteessa esitys myös jatkoajan osalta eduskuntaan myönteisellä esityksellä, Rinne sanoi maanantai-iltana.

– Meille on tosi tärkeää tässä taloustilanteessa, että on vakaa energiantuotanto Suomessa ja hinta ennakoitavissa.

TVO on hakenut lisäaikaa Olkiluoto 4 -laitoksen rakentamiseen, koska Olkiluoto 3 -yksikön valmistuminen on viivästynyt jo vuosikausia.

Myös EU-omistus menee kotimaisesta

Myös hallituksen pienten puolueiden puheenjohtajat tukevat Fennovoiman hanketta. RKP:n puheenjohtajan, puolustusministeri Carl Haglundin mielestä ydinvoimahanke on välttämätön, ja samalla linjalla on kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen.

– Ajattelen niin, että Fennovoiman osalta periaatepäätös on jo tehty. Nyt on vain toinen toimittaja ja toinen mylly, ja sen osalta on hyvä, että käsittely hoidetaan asianmukaisesti, Räsänen sanoo.

Fennovoiman lupaan on tulossa ehto, jonka mukaan vähintään 60 prosenttia voimalan omistuksesta pitää olla kotimaista. Carl Haglund sanoo, että omitusta ei voi kuitenkaan rajata vain kotimaisiin toimijoihin, koska muista EU-maista tulevaa pääomaa ei voi unionin säännösten mukaan syrjiä.

Haglund painottaa, että suurin osa Fennovoiman omistajista haluaa voimalasta sähköä itselleen, minkä takia on epätodennäköistä, että hanke kiinnostaisi laajasti ulkomaisia sijoittajia.

– 60 prosentin vaatimus tarkoittaa käytännössä 60 prosentin kotimaista omistusta, mutta mahdollistaa teoriassa ulkomaisen omistuksen, lähinnä ruotsalaisen, hän sanoo.

SDP:n ja RKP:n rivit saattavat jakautua

Myös Räsäsen mielestä kotimaisesta käyvät EU-maista tulevat omistajat.

– Katson, että kotimaista ja EU-omistusta ei voi erotella, mutta totta kai se intressi on se, että olisi mahdollisimman paljon kotimaista. Rajanveto ei ole kuitenkaan ihan yksinkertaista, Räsänen sanoo.

Antti Rinne ennakoi, että SDP:n rivit jakaantuvat, kun hallitus käsittelee tällä viikolla ydinvoimalupia. Sama voi olla edessä myös RKP:ssä, jolla on hallituksessa kaksi ministeriä, Carl Haglund sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

– Meidän eduskuntaryhmä on ollut perinteisesti jakautunut ydinvoima-asioissa, ja on mahdollista, että se heijastuu myös meidän äänestyskäyttäytymiseen torstaina, Haglund sanoo.

Haglundkin sanoo, että ennen rakentamishankkeen alkamista on syytä seurata tarkkaan, miten Ukrainan kriisi ja Venäjän kehitys jatkuvat. Hän kuitenkin haluaa, että eduskunta pääsee ottamaan kantaa Fennovoiman hankkeeseen.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan on erittäin todennäköistä, että ydinvoimapäätös hyväksytään torstaina. Vihreät ilmoitti maanantaina lähtevänsä hallituksesta, jos valtioneuvosto esittää Fennovoiman ydinvoimaluvan muutoksen hyväksymistä.