1. yle.fi
  2. Uutiset

Pussy Riotin jäsenet vankeudesta: Vartijat pyysivät meiltä nimikirjoituksia

Arvostetun yhdysvaltalaisyliopiston opiskelijoille puhuneet aktivistit kuvailivat, etteivät muutosta haluavat venäläiset tiedä, kuinka toimia.

Ulkomaat
Pussy Riotin jäsenet Maria Aljohina (vasemmalla) ja Nadežda Tolokonnikova vierailulla Washingtonissa 6. toukokuuta 2014.
Pussy Riotin jäsenet Maria Aljohina (vasemmalla) ja Nadežda Tolokonnikova vierailulla Washingtonissa 6. toukokuuta 2014.Michael Reynolds / EPA

Venäläisen aktivistiryhmä Pussy Riotin jäsenet kertovat löytäneensä tukijoita vankeutensa aikana. Nadežda Tolokonnikova ja Maria Aljohina puhuivat opiskelijoille Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa maanantaina. He kertoivat muun muassa saaneensa nimikirjoituspyyntöjä vanginvartijoilta.

– Tavalliset venäläiset haluavat muutosta todella paljon, jopa ne, jotka palvelevat maata. Ongelma on, että aika ei ole oikea, eivätkä ihmiset vielä tiedä, mikä olisi oikea keino saada muutos aikaan, Aljohina arvioi Cambridgessa.

Ongelma on, että aika ei ole oikea, eivätkä ihmiset vielä tiedä, mikä olisi oikea keino saada muutos aikaan.

Maria Aljohina

Eräs kuulija kysyi, onko Pussy Riotilla enemmän kannattajia Yhdysvalloissa vai Venäjällä. Tolokonnikova muistutti, että seuraukset aktivismiryhmän kannattamisesta ovat vakavammat Venäjällä kuin lännessä.

– Kun puhutaan kannattajista, ei puhuta vain numeroista, vaan siitä, kuinka ihmiset kärsivät sen takia, että kannattavat meitä, Tolokonnikova huomautti.

Tolokonnikova ja Aljohina tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen huliganismista heidän esitettyään silloisen pääministerin Vladimir Putinin vastaisen "punkrukouksen" moskovalaisessa kirkossa vuonna 2012. Heidät armahdettiin joulukuussa eli kolme kuukautta ennen kuin heidän oli määrä vapautua. Vapaaksi he pääsivät kaksi kuukautta ennen Sotšin olympialaisia kuten useat muutkin vangit.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi