Särkänniemen delfinaarion sulkemista ei selvitetä

Selvä enemmistö Tampereen kaupunginvaltuutetuista vastusti selvitystä Särkänniemen delfinaarion sulkemiseksi. Keskustelu valtuuston kokouksessa oli kirjavaa.

Kotimaa
Delfiini katselee altaasta.
Marko Melto / Yle

Tampereen kaupunginvaltuusto on torjunut selvityksen Särkänniemen delfinaarion sulkemiseksi. Selvä enemmistö valtuutetuista vastusti selvityksen tekemistä.

Selvitykseen olisivat olleet valmiita suurin osa vihreiden ja vasemmistoliiton valtuutetuista.

Valtuusto käsitteli maanantai-iltana aloitetta, jossa esitettiin delfiinien kasvatuksen lopettamista ja delfinaariorakennuksen ideoimista uuteen käyttöön. Apulaispormestari Olli-Poika Parviaisen mukaan valtuuston keskustelu delfinaariosta oli kirjavaa ja poukkoilevaa.

– Valtuusto varmaan halusi jatkaa nykytilaa ja oli sitä mieltä, että delfinaario on tärkeä tulonlähde Särkänniemelle. Keskustelu oli sen verran kirjavaa ja siinä menivät välillä puurot ja vellit sekaisin monessa asiassa, että päätökseen oli varmaan montakin syytä, Parviainen arvioi.

– Keskustelu tempoili moneen eri suuntaan. Sitä voi kutsua paikoitellen luovaksi, Parviainen jatkaa.

Parviainen itse oli sitä mieltä, että selvitys olisi pitänyt tehdä, koska delfiinit vanhenevat delfinaariossa.

– Julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella on helppo ennustaa, että tähän keskusteluun tullaan törmäämään tavalla tai toisella myöhemminkin ja joudutaan linjaamaan, mitä delfinaariolla halutaan tehdä.

Kuntalaisaloite pitää delfiinit esillä

Parhaillaan kerätään nimiä myös delfinaarioselvitystä vaativaan kuntalaisaloitteeseen. Kuntalaisaloite.fi (siirryt toiseen palveluun)–sivustolla olevaan aloitteeseen on tavoitteena kerätä 4000 nimeä. Aloitteen vastuuhenkilön Jere Niemisen mukaan nimiä kerätään myös erilaisissa tapahtumissa, vaikka joitain jo kyllästyttää.

– Osa ihmisistä jo vähän väsynyt koko aiheeseen. Osa varmaan odotti, että kun valtuustoaloite on käsitelty, on aihe käsitelty kokonaan. Niinhän se ei ole.

Selvitys tulisi tehdä Niemisen mielestä joka tapauksessa, sillä delfinaario herättää paljon ristiriitoja. Toisaalta se tuo rahaa kaupunkiin, mutta tulevaisuudessa niin ei välttämättä Niemisen mukaan ole. Eläinten oikeuksiin kiinnitetään aina vaan enemmän huomiota.

– Kyllä kannattaisi koko alueen tulevaisuudensuunnitelmissa tunnistaa, että se on todella konfliktialtis kohde. Onko varaa pitää sellaista Särkäniemessä?