Backman: Fennovoima kertoo Suomen pitkäjänteisestä politiikasta

Perussuomalaisten Kaj Turunen ei usko, että hänen oma puolueensa vastustaisi esitystä Fennovoiman ydinvoimaluvan muutoksesta.

Vasemmalta oikealle: Outi Mäkelä, Jouni Backman ja Kaj Turunen Ylen aamu-tv:ssä 16. syyskuuta 2014
Ydinvoimasta ja hallitusyhteistyöstä keskustelivat Aamu-tv:ssä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sekä Kokoomuksen ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmien varapuheenjohtajat Outi Mäkelä ja Kaj Turunen.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) ydinvoimaa koskevat ilmoitukset eivät tulleet suurena yllätyksenä demareiden, kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien johdolle.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman pitää Fennovoiman hanketta ja yhteistyötä Rosatomin kanssa "pitkäjänteisenä politiikkana".

– Ei kymmenien vuosien investointeja voi sitoa yhteen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Jos miettii taaksepäin, niin meillä on ollut erittäin pitkä, vakaa historia neuvostoliittolaisen tai venäläisen ydinvoimateollisuuden kanssa ilman ongelmia, Backman sanoo.

Vapaavuori kertoi maanantaina, ettei Teollisuuden Voima ole saamassa lisäaikaa ydinvoimaluvalleen. Fennovoima puolestaan on saamassa luvan oman periaatepäätöksensä muutokseen. Lupa tosin sisältää ehdon siitä, että vähintään 60 prosenttia omistuksesta on oltava kotimaista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Kaj Turunen kritisoi TVO-päätöstä siitä, ettei se anna hyvää kuvaa pitkäjänteisestä politiikasta.

– Pikkusen herättää ihmetystä, että TVO:n hanke, joka on täysin suomalaisessa omistuksessa saa hylyn, ja tuleva venäläisessä omistuksessa oleva ydinvoimala, niin sille näytetään vihreää valoa, Turunen sanoo.

Turunen kuitenkin kertoo, ettei usko perussuomalaisten vastustavan esitystä Fennovoiman ydinvoimaluvan muutoksesta.

– Jos venäläisten osuus on noin 30 prosenttia, niin se ei ole ongelma, Turunen sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Outi Mäkelä puolestaan uskoo, ettei TVO:n hanketta kannata vielä täysin haudata.

– Jos näyttää siltä, että aikatauluja saadaan jostain syystä kirittyä umpeen, niin silloin on mahdollisuus edetä näissä molemmissa hankkeissa, Mäkelä sanoo.