Hyppää sisältöön

Finnwatch: Neste Oilin palmuöljytuottajan työoloissa vakavia ongelmia

Neste Oilista korostetaan, että yhtiö on auttanut Finnwatchia raportin teossa. Se on myös ryhtynyt toimenpiteisiin epäkohtien korjaamiseksi yhdessä palmuöljytuottaja IOI Groupin kanssa.

Kuva: Magnus Weckström / Neste Oil

Neste Oilille palmuöljyä tuottavien plantaasien työoloissa Malesiassa on vakavia ongelmia, kansalaisjärjestö Finnwatch kertoo. Järjestön uuden raportin mukaan palmuöljytoimittaja IOI Group maksaa laillista minimipalkkaa alhaisempia palkkoja, takavarikoi työntekijöiden passeja ja estää ammatillista järjestäytymistä.

– Työsopimus kehottaa työntekijöitä työskentelemään jopa 10–12 tuntia päivässä. Palkkaus perustuu työntekijän keräämien palmuöljyterttujen määrään, eikä ylitöitä korvata. Useat työntekijät eivät yllä edes minimipalkkaan, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Neste Oilista korostetaan, että yhtiö on auttanut Finnwatchia raportin teossa. Se on myös ryhtynyt toimenpiteisiin epäkohtien korjaamiseksi.

– Finnwatch pyysi meiltä mahdollisuutta vierailla plantaaseilla. Näkisin, että on historiallinen saavutus, että Neste Oil ja Finnwatch pystyivät rakentamaan sellaisen luottamuksen Kaakkois-Aasiassa, että IOI avasi ovensa, liiketoiminta-alueen johtaja Kaisa Hietala Neste Oilista sanoo.

Hän vakuuttaa, että epäkohdat otetaan vakavasti. Neste Oil ja IOI Group ovat keskustelleet työntekijöiden tilanteesta kerran, ja ne tapaavat uudestaan ensi viikolla. Raaka-ainetoimituksia ei kuitenkaan keskeytetä eikä lopeteta.

– Paras tapa vaikuttaa on, että tehdään muutoksia, Hietala huomauttaa.

Yli neljä viidestä IOI:n plantaasien työntekijöistä on siirtotyöntekijöitä Indonesiasta, Bangladeshista ja Nepalista. Lähes kaikki Finnwatchin haastattelemat työntekijät ovat ottaneet velkaa tai myyneet omaisuuttaan päästäkseen töihin Malesiaan.

– Useat työntekijät kertoivat meille tulleensa huijatuksi ja haluavansa kotiin. Rahattomina ja velkaantuneina heillä ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin työskennellä plantaasilla, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo.

Finnwatchin mielestä Neste Oilin ja sen käyttämien kansainvälisten sertifiointijärjestelmien valvonta on pettänyt. Tutkitut plantaasit olivat kansainvälisesti sertifioituja.