Juhani Tamminen: Tarpeeksi haastava valmennuspesti kiinnostaa

Juhani Tamminen haluaisi yhä valmentaa jääkiekkojoukkuetta, vaikka työsarkaa riittääkin yritysvalmennuksen puolella. Uudessa kirjassaan Tamminen haastaa koko Suomen yhteispeliin. Myös eduskuntavaalit kiinnostavat.

urheilu
Juhani Tamminen

Jääkiekkolegenda Juhani Tamminen on huolestunut Suomen tilasta. Tammisen uusin kirja julkistettiin maanantaina. Jo sen otsikko Yhteispeli - Suomi nousuun antaa viitteitä, että Tamminen on kiinnostunut muustakin kuin jääkiekosta.

– Minusta se on ajankohtaisempi teema kuin koskaan. Haluan osallistua keskusteluun, ja olen niitä kansalaisia, jotka eivät osallistu keskusteluun peränurkasta. Päätin tehdä kirjan ja minun pieni ambitioni on, että voisin omalta osaltani olla nostamassa Suomea nousuun, kertoo Tamminen.

Kirjan alkusanat on kirjoittanut pääministeri Alexander Stubb. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että Tamminen lähtisi politiikkaan.

Sitten alkavat vakavat neuvottelut, jos tulee puoluejohtaja, joka tarjoaa ykköskentän paikkaa.

Juhani Tamminen

– Ei kyse ole siitä. Minua on pyydetty varmaan 50 kertaa, ja olen kieltäytynyt lähinnä aikataulusyistä. EU-vaaleissa sanoin Taru Tujuselle, että en ole nelosketjun mies. Vakavat neuvottelut alkavat, jos tulee puoluejohtaja, joka tarjoaa ykköskentän paikkaa. Jos vaaleihin mennään, toisen osapuolen pitää antaa paras ekspertiisi käyttöön, pohtii Tamminen.

Tamminen ylistää kirjassaan ja muutenkin pääministerin elämäntapaa.

– Olen päässyt seuraaman läheltä hänen huikeaa urapolkuaan. Arvostan hänen selkeyttään ja sivistystään. Isä Göran loi Suomen kovimman urheilubrändin, Helsingin IFK:n. Uskon tämäntyyppisiin ihmisiin.

Kolme tärkeintä teesiä

Juhani Tamminen on kiteyttänyt ajatuksensaYhteispeli-kirjaan kolmeksi teesiksi: 1. jokaisen panos on yhtä tärkeä – roolit ovat erilaisia, 2. auta muita ja 3. ole valmis tinkimään vähän omasta yhteisen edun nimissä.

Juhani Tamminen antaa nimikirjoituksia.
Juhani Tamminen antaa nimikirjoituksia.Minna Rosvall / Yle

– Olen elänyt ne. Olen ollut joukkuepelin ammattilainen kohta 50 vuotta. Olen havaintoja tekevä, ajatteleva kansalainen.

Tamminen kirjoittaa edelleen paljon kiekkotermein ja neuvoo yhteispelin periaatteita.

– Kun 16-vuotiaana hyppäsin TPS:n ykkösketjuun, ohjeet tulivat sen ajan huippupelaajilta, kuten Juuso Wahlstenilta. Minulla on ollut tapana laittaa asioita ylös. Kun menen uuteen ympäristöön, havainnoin, mikä siellä on se kova juttu ja mikä siinä yhteisössä tökkii. Pysähdy, analysoi, tee johtopäätös, jatka matkaa, valmentajana opit tämän. Olen vienyt opit koulutusmaailmaan, ja vastaanotto on ollut lähes sensaatiomainen, kertoo Tamminen.

Kirjassa on paljon tuttuja termejä aiemmista Tammisen kirjoista eli ideaa joukkuepelistä ja roolituksen merkityksestä. Tammisen mukaan uutta tässä kirjassa on se, että kokemus on tuonut uusia näkökulmia asioihin.

– Oma ajattelukin jalostuu. Jos minulla joku taito on ylitse muiden, se on pelkistämisen ja yksinkertaistamisen taito. Mitä selkokielisempää ja yksinkertaisempaa teksti on kuitenkin niin, että se puhuttelee, se on se uutuus. En halua, että lukija nukahtaa kirjan ääreen.

Tamminen on nykyään päätoiminen kouluttaja

Tamminen on suosittu kouluttaja. Hänellä on mittarissa 4 500 yritysluentoa, kirjoja on myyty yli 100 000 kappaletta. Tammisen mielestä sekä joukkueet että yritykset kaipaavat selkeitä pelisääntöjä.

Pysähdy, analysoi, tee johtopäätös, jatka matkaa.

Juhani Tamminen

– Viime perjantaina olin koutsaamassa Pyhännällä. Vedin sellaisen kahden ja puolen tunnin setin. Oli tunne, että heidän hieno hirsihuvilansa lähtee ilmaan. Kyse on aina sen tilaavan joukkueen ja kouluttajan yhteispelistä. Puhun vain niistä asioista, jotka olen omakohtaisesti kokenut.

Tamminen on aina ollut innokas lukija. Hän olisi kaivannut uransa alkuaikoina kirjallista materiaalia omien kokemustensa tueksi. Se on yksi syy, miksi hän haluaa kirjoittaa ohjeita muille.

– Kohderyhmäni ovat nuoret esimiehet, ovat he sitten nuoria valmentajia tai yritysten esimiehiä. Väki on koulutettua, väki on sivistynyttä. Meillä ei ole kovin hyvää perusoppia joukkueen koutsaamisesta. Olisin ollut 35-vuotiaana TPS:n valmentajana mielissäni, jos minulla olisi ollut joku suomenkielinen opus, jossa joku valmentaja tai johtaja olisi selkokielisesti kertonut omasta näkemyksestään ja vaikeuksistaan.

Valmentaminen kiinnostaa yhä

Juhani Tammisella on pelaajauran lisäksi pitkä valmennusura. Viimeisimmät pestit Suomen jääkiekkomaailmassa ovat tuoreessa muistissa. Oulun Kärppien ja Vaasan Sportin jälkeen Tamminen yritti kovasti tehdä Tuto Hockeystä liigakelpoista. Nykyään kiekkolegenda toimii koulutustyön ohessa kiekkokommentaattorina ja pysyy sillä tavalla mukana pelissä.

Mari Tamminen
Mari Tamminen kertoo, että Tami on kotona erilainen kuin julkisuudessa.Minna Rosvall / Yle

Silmät syttyvät, kun puhutaan mahdollisista uusista valmennuspesteistä. Hän on käynyt neuvottelemassa valmentajan töistä muun muassa Koreassa ja elokuussa Italiassa. Joku CHL-liigan joukkueista voisi olla mahdollinen seuraava työnantaja.

– Loka-marraskuussa on vaihtoaika, silloin joku saattaa kaivata kokenutta valmentajaa haasteelliseen tilanteeseen. Kunhan on oikeankokoinen haaste, jossa katson, että voin palvella kyseistä organisaatiota ja halu on molemminpuolinen. Luotan agenttiini, summaa Tamminen.

Tunti liikuntaa päivässä

Koutsaaminen eli valmentaminen on Juhani Tammisen mielestä kokonaisvaltaista. Tamminen neuvoo huoltamaan koko kehoa. Uudessa kirjassa on mukana jopa ruokailu-, liikunta- ja juomisneuvoja. Tamminen neuvoo harrastamaan tunnin liikuntaa päivässä. Tamminen on kokenut itse työuupumuksen, kun hän laiminlöi omia oppejaan muutama vuosi sitten.

– Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää ravinnon ja liikunnan merkityksen. Tämä näkyy parempana elämänlaatuna. Minun herätyskelloni tuli omasta virheestä, siitä karmivasta kuudesta kuukaudesta, muistelee Tamminen.

Vaimo on tottunut vauhdikkaan miehen kiireisiin

Toinen tärkeä juttu koko elämän kannalta on läheisten tuki. Osa Tammisen perheestä oli mukana kirjan julkistamisessakin. Vaimo Mari on kulkenut mukana 50 vuotta ja on tottunut miehensä vauhdikkaaseen elämään.

Vaasan aika oli ihan mahdotonta, kun hän yöt ajoi ja päivät teki hommia. Hän säntäili sinne ja tänne ja tuonne.

Mari Tamminen

– Meillä on ihan hauskaa silloin, kun hän on kotona. Olen tottunut siihen, että hän pelaa ja hänellä on omia menoja. En ole kokenut, että hän olisi aina menossa. Vaasan aika oli ihan mahdotonta, kun hän yöt ajoi ja päivät teki hommia, säntäili sinne ja tänne ja tuonne. Nyt saan nukkua rauhassa. Ei tarvitse tunnin välein soitella, oletko hengissä siellä ratin takana, kertoo Mari Tamminen.

Tammista seuraa tänä syksynä melko tiiviisti kameraryhmä, sillä hän on mukana televisiosarjassa. Julkisuus on vaimolle tuttua.

– Siinä on vain elettävä mukana. Elämme omaa elämäämme, ei se siitä muutu. Hänellä on tämä rooli, mutta kotirooli on ihan toinen, myhäilee Mari Tamminen.