Suomalaistiimi yrittää Atlantin yli ennätysajassa – "Isolla lätäköllä voi tulla vastaan mitä tahansa"

Suomalaisjohtoinen miehistö aikoo selvittää ARC 2014-kilpailun kymmenessä päivässä. Kisaan lähdetään kovalla itseluottamuksella, vaikka valtamerellä odottavatkin kerrostalon kokoisen aallot. Atlantin ylitys tehdään massiivisella Leopard 3 -veneellä.

urheilu
Leopard by Finlad ylittää Atlantin valtameren 100-jalkaisella Leopard3 -veneellä
Leopard by Finlad ylittää Atlantin valtameren 100-jalkaisella Leopard3 -veneellä.Leopard by Finland

Kotkalaislähtöisillä Samuli Leistillä ja Timo Lehdolla on pian edessä melkoinen urakka. Kaksikko osallistuu ARC 2014 -purjehduskilpailuun, joka starttaa Las Palmasista 23. marraskuuta. Määränpäänä on Saint Lucian saari Karibialla.

Kotkalaiskaksikko on osa 20-henkistä Leopard by Finland -joukkuetta. Miehistöstä puolet on suomalaisia. Ulkomaalaiset miehistön jäsenet ovat purjehtineet muun muassa Volvo Ocean Racessa ja America's Cup -kilpailussa.

10 vuorokautta, 21 tuntia, 25 minuuttia ja 10 sekuntia. Sen ajan alle meidän on tarkoitus purjehtia

Samuli Leisti

Miehistön tavoitteena on tehdä uusi ennätys Atlantin valtameren ylittämisessä.

– Atlantin ylittäminen on ollut haaveeni pikkupojasta saakka. Ehkä seuraavaksi sitten maailman ympäri, mutta aloitetaan tästä. 10 vuorokautta, 21 tuntia, 25 minuuttia ja 10 sekuntia. Sen ajan alle meidän on tarkoitus purjehtia, sanoo projektin päällikkö Samuli Leisti.

Noviisin oli pakko tarttua hurjaan haasteeseen

Suotuisilla tuulilla on ennätysjahdissa tärkeä rooli. Leisti kertoo, että edellisen kerran ennätys rikottiin viime vuonna, jolloin voittajavene kiersi reitillä yli 1 000 mailia ylimääräistä.

On se varmasti kovaa, kun kerrostalon kokoisia aaltoja tulee päin vuorokauden ympäri

Timo Lehto

Joukkue on harjoitellut tiiviisti kesän ajan Tokio II -veneellä, joka on Suomen suurin kilpavene. Sillä joukkue osallistui esimerkiksi Espoon Suursaari Race -kisaan. Samuli Leistillä on pidempi purjehdustausta, mutta Timo Lehdolla kokemusta on kertynyt huomattavasti vähemmän.

– Kun minulle tätä hurjaa haastetta tarjottiin, niin pakkohan siihen oli tarttua. Mukana on huippuammattilaisia, joten jos purjehdus ei ole tämän jälkeen tuttua, niin ei se ole koskaan.

– Henkisesti olen yrittänyt valmistautua urakkaan. On tiedossa, että "isolla lätäköllä" voi tulla mitä tahansa vastaan. On se varmasti kovaa, kun kerrostalon kokoisia aaltoja tulee päin vuorokauden ympäri, Timo Lehto toteaa.

Kotkalaislähtöiset Timo Lehto ja Samuli Leisti lähtevät ylittämään Atlantin valtamerta marraskuussa
Timo Lehto ja Samuli Leisti aloittavat Atlantin ylityksen marraskuun 23. päivä. Mari Pekkanen / Yle

Purjehduspäivän hinta: 30 000 euroa

Ennätystä tavoitellaan massiivisella Leopard 3 -veneellä. Veneen pituus on 100 jalkaa eli 30 metriä. Masto kohoaa 47 metrin korkeuteen ja purjepinta-alaa on 1 600 neliötä. Ohjaamista helpottaa köli, joka kääntyy 40 astetta.

– Vene on hiilikuitua eli se on kevennetty loppuun asti. Jopa vessanpöntöt ovat hiilikuitua, sanoo Leisti.

Atlantin ylittäminen kilpailumielessä ei ole mitään halpaa huvia. Yksi purjehduspäivä Leopard 3:lla maksaa noin 30 000 euroa. Osan summasta kuittaavat sponsorit.