Ksylitolipastillien jako päiväkotilapsille puhuttaa – Ylivieskan seudulla jako sujuu hyvin

Sosiaali- ja terveysministeriön viimevuotinen suositus jakaa ksylitolipastilleja tai -purukumeja päiväkotilapsille on saanut vaihtelevan vastaanoton eri puolilla maata. Ylivieskan seudulla pastilleja on jaettu jo puolentoista vuoden ajan, eikä ongelmia ole esiintynyt.

Kotimaa
Kuvassa lapsi ottaa ksylitolipastillia annostelijasta
Kimmo Hiltula / Yle

Ksylitolipastillit on jaettu1500 päiväkotilapsille Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella Ylivieskassa, Nivalassa, Alavieskassa ja Sievissä.

Päiväkodeissa lapset saavat ksylitolinsa heti ruokailun päätteeksi, ennen pöydästä poistumista. Hoitajien kokemus on, että lapsille menettely on mieluinen.

Hammaslääketieteen tohtori Marja-Liisa Laitala Kalliosta arvioi, että ksylitolin jako sujuu mallikkaasti, koska kaikki ovat sitoutuneet siihen. Asiasta on puhuttu lasten vanhempien kanssa ja käytännön ovat sisäistäneet suun terveydenhuollon henkilökunta sekä päiväkotien henkilökunta.

– Ei voida osoittaa, että lasten hampaiden reikiintyminen tämän vuoksi vähenisi. Sitä ei ole tutkittu. Tarkoitus on valistaa ja totuttaa lapset sekä perheet terveellisille tavoille. Sillä on vaikutusta, että monesta suunnasta saadaan suun terveyteen positiivisesti vaikuttavaa viestiä, perustelee Laitala.

Tarkoitus on valistaa ja totuttaa lapset sekä perheet terveellisille tavoille.

hammaslääketieteen tohtori Marja-Liisa Laitala

Myös henkilökunta koki ksylitolituotteiden jakamisen tärkeänä. "Pastillisirkusta" ei koettu hankalaksi järjestää.

Vuoden 2013 sosiaali- ja terveysministeriön suosituksessa esitetään, että ksylitoli olisi lapsille ilmainen. Ylivieskan seudulla ksylitolikustannukset maksaa Kallion kuntayhtymä eli lopulta siihen kuuluvat kunnat. Myös Helsingissä lasten ksylitolipillerit kustantaa kaupunki. Joissain Suomen kunnissa lapsen vanhemmat joutuvat kustantamaan ksylitolin.

Kallion aluella on pitkät perinteet ksylitolin käytöstä. Hammaslääkäri Marja-Liisa Laitala on tutkinut väitöstutkimuksessaan raskaana olevien äitien ja vauvojen hammasterveyttä sekä ksylitolin käyttöä. Ksylitolitietoutta on jaettu alueella myös suurelle yleisölle sekä koululaisille.