1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Reijola, Joensuu

Maitotila laajentaa Reijolassa – maneesi muutetaan navetaksi

Joensuun Reijolan taajaman tuntumassa olevan tilan karjamäärä lähes kaksinkertaistuu. Lehmät saavat uuden automatisoidun kodin maneesista.

Reijola, Joensuu
Maneesirakennus Reijolassa
Tapio Laakkonen / Yle

Joensuun Reijolassa suunnitellaan suurta maitotilan laajennusta. Taajaman tuntumassa sijaitsevan Yrjölän tilan hevosmaneesi aiotaan muuttaa navetaksi, johon tulisi paikat 144 eläimelle. Paikoista puolet on lypsylehmille ja puolet hiehoille sekä vasikoille.

- Nykyinen navetta on jo vanha. Uusissa tiloissa eläimillä on paremmat olot. Uuteen rakennukseen saamme uutta tekniikkaa kuten lypsyrobotin ja enemmän paikkoja eläimille. Samalla siirrymme luomutuotantoon niin peltojen kuin karjankin osalta, kertoo isäntä Petri Holopainen.

Holopaisen ja hänen vaimonsa tilan eläinmäärä yli kaksinkertaistuu muutostöiden myötä. Kasvava eläinmäärä edellyttää myös uusien lietealtaiden rakentamista. Eläinsuojan ja ohitustien väliselle alueelle rakennetaankin kaksi vajaan 1 700 m3 vetoista lietesäiliötä. Nykyiset säiliöt jäävät varasäiliöiksi.

Investoinnit maksavat noin 800 000 euroa, joskin summaan sisältyy myös eläinten ostoa. Töiden on tarkoitus valmistua ensi syyskuun loppuun mennessä. Laajennusaikeet ovat juuri kuultavana Pohjois-Karjalan aluehallintovirastossa.

Tilan vanha navetta muutetaan varastoksi. Holopaisten tilalla asustaa myös 11 hevosta ja 8 ponia, joiden tallit pysyvät ennallaan.

Lue seuraavaksi