Kuhmossa suivaannuttiin marjanpoimijoihin – "Ongelma on pahentunut vuosi vuodelta"

Kuhmon maaseutusihteeri Anja Karppinen on saanut valituksia ulkomaisista marjanpoimijoista, jotka kuhmolaisten mukaan muun muassa käyttävät yksityisteitä, roskaavat luontoa ja sytyttävät luontoon nuotioita.

Kotimaa
Thaimaalainen marjanpoimija poistaa roskia mustikkaämpäristä.
Antti Kolppo / Yle

Maataloustoimistoon on kesän ja syksyn aikaan tullut yhteydenottoja, joissa kylien asukkaat ovat valittaneet ulkomaisten marjanpoimijoiden käyttäytymisestä.

– Valituksia on tullut ehkä kymmenen kappaletta. Moni kuitenkin kertoo laajasti, toistenkin puolesta, sanoo Kuhmon maaseutusihteeri Anja Karppinen.

– Kylillä on puhetta, mutta kynnys tulla valittamaan on edelleen aika korkea. Keskenään puhutaan ja harmitellaan tilannetta.

Palautteen mukaan marjanpoimijat ovat muun muassa tulleet poimimaan marjoja kesämökkien ja talojen läheisyydestä. Lisäksi he ovat roskanneet ja sytyttäneet luontoon nuotioita.

– Ihmiset yrittävät sanoa ystävällisesti poimijoille, että voisitteko poistua. Yhteistä kieltä ei ole, eikä yhteisymmärrykseen päästä. Elekielellä koitetaan sitten viestittää, että poistuisitteko.

Valituksia on tullut myös yksityisten teiden käyttöstä. Marjanpoimijat ovat pysäköineet autojaan siten, etteivät leveät traktorit ja työkoneet ole päässeet niiden ohitse.

Osa valittajista on asentanut teilleen ja tiloilleen puomeja, joiden tarkoituksena on ollut pitää marjastajat poissa talojen läheisyydestä. Valittajien mukaan marjastajat eivät olleet välittäneet puomeista ja esteitä, vaan ovat tulleet niiden yli.

Yhteistä kieltä ei ole, eikä yhteisymmärrykseen päästä. Elekielellä koitetaan sitten viestittää, että poistuisitteko.

Anja Karppinen

– Tämä ongelma on pahentunut vuosi vuodelta. Toivotaan, että ensi kesäksi saataisiin sääntöjä selkeämmäksi, Kuhmon maaseutusihteeri Anja Karppinen kertoo.

Kaupunkilaiset salapoliiseina

Poimijoiden touhuista häiriintyneet kaupunkilaiset ovat ottaneet autojen rekisterinumeroita ylös ja selvittäneet, minkä yrityksen alla poimijat marjastavat. Anja Karppisen mukaan yhdelle marjatoimijalle valittaminen ei riitä.

– Yhteiset säännöt pitäisi olla. Kuhmossakin toimii useita marjayrittäjiä.

Kuhmon kaupunginhallitus on käsitellyt saatua palautetta ja hyväksynyt maaseudun neuvottelukunnan päätöksen lähettää asiasta kirjelmä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolle, jonka työ- ja elinkeinoministeriö nimesi vastuulliseksi ulkomaisten marjanpoimijoiden neuvontatehtäviin.

Marjaa riittää kaikille

Kuhmossa maaseutusihteeri Anja Karppinen kertoo, että yhteyttä ottaneet ovat kokeneet, etteivät marjayritysten ohjeet ja neuvot poimijoille ole olleet riittäviä. Kaupunkilaiset haluavan rehdit ohjeet ja pelisäännöt, joita poimijat noudattaisivat.

– Poimijoita vastaan ei ole mitään, on vain ikävää, että talojen läheisyyteen tullaan sotkemaan, Karppinen sanoo.

Osa valittaneista kertoi marjojen olevan vähissä asukkaiden lähiapajilla. Anja Karppinen on kuitenkin sitä mieltä, että marjoja kyllä riittää kaikille.

– Kyllä niitä marjoja saloilla on varmasti. Mustikkaa ja puolukkaa on tänä vuonna ollut ihan hyvin.